пʼятниця, 18 грудня 2015 06:50

У телефонах біженців шукають фотографії з терористами

Під час перевірки мобільних телефонів сирійських біженців норвезькі поліцейські знайшли фото й відео страти бойовиками ІДІЛ своїх жертв.

Міграційна служба Норвегії працює понаднормово. Оглядають особисті речі й мобільні телефони біженців. Кажуть, знайшли кілька десятків фото членів ІДІЛ, їхні прапори, символи інших терористичних організацій. Є відеозаписи, де бойовики відрубують голови й розстрілюють чоловіків і дітей. Кілька мігрантів мають фото озброєних терористів. Якщо доведуть причетність цих осіб до "Ісламської держави", відправлять назад.

— Можливо, картинки потрапили до телефонів випадково. Або їх завантажили, щоб перетнути райони, контрольовані джихадистами, — коментує ситуацію голова норвезької програми з надання притулку біженцям Ерік Хогланд.

Міграційний "вибух" зачепив Норвегію влітку. Рівень кон­тролю на кордоні був недостатній. Не з'ясовували походження біженців. З тих пір потоки людей не зменшились, але їх ретельніше перевіряють.

Після паризьких терактів в ЄС стверджують, що "Ісламська держава" використовує міграційну кризу для проникнення терористів до Європи. Вимагають від італійських і грецьких міграційних служб уважніше контролювати біженців.

— Ці претензії свідчать, що Європа й надалі не хоче усвідомлювати масштаби проблеми, з якою ми стикнулися, — каже інспектор грецької міграційної служби Алексіс Станакос. — Щодня прибувають тисячі людей. Ми переймаємося тим, як усіх нагодувати, а не перевіряємо їхні фотогалереї. Чи є серед біженців бійці "Ісламської держави"? Без сумніву. Але на узбережжі ми відсіємо невеликий відсоток. Бойовики ІДІЛ підробляють документи. З фальшивими паспортами й водійськими посвідченнями виїжджають з Іраку й Сирії. Ми не можемо подолати навіть гуманітарну катастрофу. Просимо допомогти впоратися з терористичною загрозою європейські спецслужби. Не думаю, що всі, хто має такі фото, — терористи.

Зараз ви читаєте новину «У телефонах біженців шукають фотографії з терористами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі