вівторок, 14 серпня 2007 16:55

У Росії підірвали поїзд Москва–Санкт-Петербург

Автор: фото: REUTERS/Denis Sinyakov
  Міліція охороняє місце аварії потягу поблизу села Малая Вішера, за 500 км від Москви. Після вибуху саморобної бомби він зійшов з рейок
Міліція охороняє місце аварії потягу поблизу села Малая Вішера, за 500 км від Москви. Після вибуху саморобної бомби він зійшов з рейок

О 20.38 за київським часом, у понеділок, у результаті вибуху з рейок зійшов потяг "Невський експрес", який ішов за маршрутом Москва–Санкт-Петербург. Поблизу села Малая Вішера з колії зійшли 12 вагонів і електровоз. На місці вибуху утворилася воронка діаметром до 1,5 м. Пошкоджено 800 м залізниці.

За 30 м від мосту через річку Чорна був закладений саморобний вибуховий пристрій. Він спрацював під другою секцією локомотива, коли потяг майже переїхав міст. Спочатку вагони почало трусити, потім пролунав хлопок.

Після вибуху перший від локомотива вагон здавило, ще два перекинулися, два лягли на бік. Коли зійшов увесь склад, із залізничного полотна повиривало шпали і повикручувало рейки. Від двох вагонів відлетіли колеса. Працівники бригади одразу ж почали витягати людей із вагонів, хоча й самі були поранені. Їм допомагали чоловіки-пасажири.

— Добре хоч, що проїхали міст, інакше потяг упав би в річку, — розповідає одна з пасажирок. — Нам дві години довелося простояти у лісі, поки нас не забрали місцеві жителі на машинах. Першою приїхала "швидка", потім міліція. Нам нічого не пояснили. Ми дісталися до станції, де сіли в електричку.

На потяг продали 231 квиток. Ще 20 людей — працівники бригади. Через аварію постраждали 60 чоловік. Здебільшого вони мають забої і порізи від битого скла. 25 пасажирів госпіталізували.

Генпрокуратура вже підтвердила, що порушено кримінальну справу за статтею "тероризм". Розглядають версію "індивідуального теракту" проти якогось конкретного пасажира. На місці аварії знайшли металеві предмети, які входили до складу вибухівки, і дроти, натягнуті за 5 м від рейок. Потужність вибуху становила до 2 кг в тротиловому еквіваленті.

Зараз ви читаєте новину «У Росії підірвали поїзд Москва–Санкт-Петербург». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі