понеділок, 10 вересня 2007 17:31

У Польщі теж будуть повторні вибори

Минулої п"ятниці депутати польського сейму ухвалили рішення про саморозпуск. Позачергові вибори президент Лех Качинський призначив на 21 жовтня.

До цього йшло кілька місяців. Ще в липні за звинуваченнями в корупції прем"єр-міністр Ярослав Качинський звільнив віце-прем"єра Анджея Леппера. Той був міністром сільського господарства й обіймав посаду лідера партії "Самооборона". Вона входила до складу провладної коаліції, очолюваної партією братів Качинських "Справедливість та порядок".

Після звільнення Леппер заявив, що виходить з коаліції, і на початку серпня в сеймі не стало стабільної більшості. У такому випадку, за польським законами, треба формувати нову більшість або переобирати парламент. Рішення про перевибори прийняли близько десятої вечора після 5 годин дискусій.

— Прочитав повідомлення, що відкрито ділянку автостради — 500 метрів! — критикував роботу уряду Дональд Туск, голова найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа". — У такому темпі на будову автострад потрібно 2280 років! Ми повинні попросити УЄФА, щоб перенесли нам Євро-2012 на 4287 рік.

Від імені панівної партії депутат Яцек Курський вихваляв уряд Ярослава Качинського, приписував заслуги Польщі на міжнародній арені й реформи в освіті. Згодом з"ясувалося, що сам він голосував проти них.

22-річний студент із Варшави Павел Домін каже, що спостерігав за дебатами і сміявся крізь сльози.

— Те, що діялося в Польщі останні два роки, — це велика пародія, а не керування, — говорить Домін. — Щоб не було такого розбрату, уряд має сформувати одна політична сила, а не коаліція кількох.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі теж будуть повторні вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі