понеділок, 14 травня 2007 18:41

У Польщі позносять радянські пам"ятники

Услід за Естонією від пам"ятників радянської доби збирається позбавитися Польща. Про це заявив керівник правлячої партії "Право та справедливість" 52-річний Марек Кухчинський.

— Символи комуністичної диктатури швидко щезнуть із вулиць, — обіцяє він. Асоціація офіцерів Польщі підтримує Кухчинського. Активісти пропонують замінити меморіал радянським солдатам у Катовіце пам"ятником колишньому американському президентові Рональду Рейгану. Мовляв, той багато зробив для розвалу Радянського Союзу.

Міністр культури країни Казімеж Уяздовський готує законопроект, що дозволить зносити пам"ятники — символи іноземного панування над Польщею.

Такі дії вже викликали негативну реакцію Росії. Остання обіцяє запровадити такі ж санкції, як і проти Естонії.

28 квітня у Талліні демонтували "Бронзового солдата" — пам"ятник радянським воїнам, які визволяли країну від німців.

Уряд Російської Федерації і мер Москви Юрій Лужков закликали бойкотувати естонські товари. Російські мережі супермаркетів "Сьомий континент", "Копійка" і "Самохвал" приєдналися до акції. Із 3 травня у цих магазинах немає естонського шоколаду "Калев", лікеру "Вана Таллінн" і естонської зубної пасти.

У відповідь директор кондитерського концерну "Калев" Алар Пинк заявив, що зареєструє марку "Бронзовий солдат" як торговий знак. Планує продавати під ним горілку або пиво. А може — олівці.

Окрім Польщі й Естонії, подібним монументам не раді в Угорщині. Націоналістична організація "Союз угорців" збирає підписи, щоб демонтувати пам"ятник радянським солдатам у центрі Будапешта. "За" висловились уже 200 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі позносять радянські пам"ятники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі