середа, 15 серпня 2007 17:26

У Латвії перенесли пам"ятник радянським воїнам

Із центру латвійського міста Бауска, що за 66 км від столиці Риги, в понеділок на військове кладовище перенесли пам"ятник радянським воїнам.

Монумент установили в 1950-х у парку барона Корфа. Це був гранітний моноліт із висіченою датою визволення міста та написом "Визволителям". Про те, що пам"ятник планують перенести, не повідомляли.

Члени Латвійського антифашистського комітету одразу ж виїхали до Бауски. Монумент застали вже на військовому кладовищі. Там вони з"ясували, що перенесення дозволила місцева влада.

У постанові йдеться, що роботи провели згідно з планом розвитку міста. Мовляв, це не має нічого спільного з політикою. Пам"ятник мали перемістити до 1 вересня.

В антифашистському комітеті пояснюють все по-іншому.

— Те, що трапилося в Баусці, свідчить, що в Латвії немає імунітету до повзучого застосування естонського сценарію демонтажу Бронзового солдата, — каже голова комітету Едуард Гончаров. — Таким чином, тихою сапою створюється прецедент його здійснення спочатку в малих містах і селищах, а тоді настане черга й столиці.

В Естонії в ніч на 27 квітня демонтували пам"ятник Воїну-Визволителю й перенесли на військове кладовище. Після цього в Таллінні почалися масові заворушення. У місті відбувалися акції протесту, спалахували бійки між прихильниками та противниками перенесення пам"ятника.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії перенесли пам"ятник радянським воїнам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі