пʼятниця, 09 квітня 2010 04:04

У Киргизії відбувся державний переворот

Автор: фото: REUTERS/Vladimir Pirogov
  Міліціонер у цивільному б’є демонстранта у столиці Киргизстану місті Бішкек 7 квітня 2010 року. Влада відкрила вогонь по опозиціонерах після того, як вони спробували розгромити дві вантажівки за парканом урядової будівлі
Міліціонер у цивільному б’є демонстранта у столиці Киргизстану місті Бішкек 7 квітня 2010 року. Влада відкрила вогонь по опозиціонерах після того, як вони спробували розгромити дві вантажівки за парканом урядової будівлі

7 березня у Киргизстані опозиція захопила адміністративні будівлі столиці Бішкек та двох міст на півночі країни — Таласа і Нарина.

Мітинги почалися після того, як міліція затримала одного з керівників опозиційної партії "Ата-Мекен" Болотбека Шерніязова. На вулиці вийшли із 6 тис. людей. У середу захопили телерадіокомпанію, генеральну прокуратуру, парламент. Убили міністра внутрішніх справ Конґантієва. Віце-прем"єрові Акілбеку Жапарову вибили око. Президент 61-річний Курманбек Бакієв утік на південь країни. Уряд Даніяра Усенова подав у відставку.

Міліція намагалася придушити переворот. Стріляла бойовими патронами. Загинули понад 70 людей, більш як 500 поранено.

— Увели комендантську годину. Будівлю уряду контролюють снайпери. Там усе залите кров"ю. По людях стріляють із кулеметів, — розказує 21-річний Улюкбек Байсалов із Бішкека.

Повстанці захопили зброю. Грабують державні установи, торговельні центри. Підпалюють будинки.

Пенсіонерка Ірина Лужанська, 56 років, живе у центрі киргизької столиці.

— Учора ми виходили на вулицю, а сьогодні сидимо вдома. Онуку Катю не пустила ні до школи, ні на танці, — розказує телефоном у четвер зранку. — Багато організацій, шкіл не працюють. Пишуть, що вулицями ходять озброєні люди й мародери. Єрунда. Учора кілька багатих магазинів пограбували, спалили будинки прибічників Бакієва. А магазини із золотом як стояли, так і стоять.

Магазини із золотом як стояли, так і стоять

Увечері в середу опозиція створила комітети, які мають замінити органи влади. Керуватиме країною лідер опозиції, голова Соціал-демократичної партії Роза Отунбаєва, 59 років.

2005-го нинішній президент Бакієв прийшов до влади після подібних подій. Їх назвали тюльпановою революцією. Отунбаєва була одним із найпалкіших прибічників Бакієва. Після революції почалися непорозуміння між главою держави та прем"єром Куловим. Останнього звільнили. Його соратники перейшли в опозицію.

— Ми живемо на околиці Бішкека. Усі заворушення тільки в центрі, — каже Світлана Дєвінова, 62 роки. — Збираємося на день народження до брата в інший кінець міста. Киргизи розділені на кілька територіальних кланів, які споконвіку між собою воюють. Радянська влада їх трішки примирила. З приходом демократії все почалося знову. Думаємо, перемогли кращі за тих, що були.

Зараз ви читаєте новину «У Киргизії відбувся державний переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі