вівторок, 14 грудня 2010 08:00

У центрі Москви загинули двоє вболівальників "Спартака"

Автор: фото: REUTERS/Denis Sinyakov
  Фанати московського ”Спартака” 11 грудня несуть портрет загиблого Єгора Свиридова
Фанати московського ”Спартака” 11 грудня несуть портрет загиблого Єгора Свиридова

Третій день у Москві тривають сутички між футбольними вболівальниками і вихідцями з Кавказу. У понеділок біля станції метро Волзька зарізали 19-річного Павла Казакова. Міліція та ОМОН очікують нових погромів.

У суботу понад 6 тис. москвичів вийшли на пл. Манежну. Вимагали покарати винних у вбивстві 28-річного Єгора Свиридова. Він загинув 6 грудня під час бійки між уболівальниками московського "Спартака" та кількома уродженцями Північного Кавказу. О 0.30 на автобусній зупинці Свиридов отримав чотири вогнепальні поранення. Одне з них — у голову. Помер на місці. Міліція затримала трьох підозрюваних.

Учасники акції кидали у правоохоронців порожні пляшки, каміння. Скандували "Россия для русских!". У руках тримали фотографію загиблого.

— 11 грудня вболівальники напали на групу людей неслов'янської зовнішності. Жорстоко побили їх. Працівники ОМОНу відтіснили нападників. П'ятьох постраждалих віднесли до карети "швидкої". Автівка була зачинена. Водія ніде не було. У цей час майже 50 уболівальників намагалися відбити в омонівців своїх жертв, — розповідає російський журналіст Георгій Галкін.

Міліціонери говорять, що табельну зброю не застосовували. Кийками спробували відтіснити натовп до метро. У підземці майже півсотні мітингувальників накинулися на кавказця, що їхав у вагоні. Тепер у метро чергують посилені наряди міліції.

Під час заворушень постраждали від 20 до 30 людей. Із них восьмеро — правоохоронців. Усі потерпілі в лікарнях. Даних про загиблих немає. Понад 60 людей затримала міліція.

— Зараз площу прибирають. Усе тихо. Учора йшов по Манежній. Не зустрів жодного кавказця. Зазвичай їх там 30–40 вештається, — розповідає "ГПУ" москвич Олександр Дєдков.

— Футбольні фанати давно вже стають середовищем, в якому активно розвиваються бацили фашизму і ксенофобії. І правоохоронці цьому не можуть дати ради, — коментує політолог Володимир Рижков.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Москви загинули двоє вболівальників "Спартака"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі