пʼятниця, 27 вересня 2013 00:30

Туристам пропонують побути бездомними

У Чехії студенти-дослідники запропонували безхатькам проводити екскурсії містом. Кажуть, хочуть показати людям Прагу з іншого боку. Колишні бомжі розповідають і показують туристам місця, де вони жили, спали та знаходили їжу.

— На відміну від класичних екскурсій, ми пропонуємо місця, куди людина сама б не пішла. Ті, про які ми не уявляємо, що там відбувається. Один з екскурсоводів, Карім, наприклад, показує кутки, де процвітає проституція та продають наркотики, — розповідає організаторка проекту Тереза Юречкова.

Спочатку студенти працевлаштували п'ятьох бездомних. Платять по $5 за кожного туриста. Згодом штат екскурсоводів розширили до дев'яти чоловік. Кожен має свій власний маршрут, пов'язаний із його історією життя. Також агенція пропонує тур "24 години без дому". Можна по-справжньому прожити добу життям бомжа. Більшість гідів проводять екскурсії чеською мовою з перекладачами. Один із них знає також російську.

— Був на такій екскурсії в Монреалі. Безхатько нас водив містом, розповідав про те, як у дитинстві змушений був займатися проституцією. Його розповідь важко забути. Після  цього я зрозумів, що не всі бездомні самі винні в тому, як живуть. Це значно змінило мої погляди на життя, — розповідає турист Браян.

Подібні туристичні маршрути є в Нідерландах, зокрема в містах Утрехт та Амстердам, а також в Іспанії та Канаді. Новий вид мандрівок називали "пуризм", від англійського слова "бідний".

Зараз ви читаєте новину «Туристам пропонують побути бездомними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі