понеділок, 17 березня 2008 16:29

Тибетці погрожують масовими голодовками та самогубствами

Автор: фото: reuters/Gopal Chitrakar
  Поліцейський переслідує буддійського монаха під час розгону демонстрації в столиці Непалу Катманду. З міста Лхаса акції протесту поширилися до інших регіонів
Поліцейський переслідує буддійського монаха під час розгону демонстрації в столиці Непалу Катманду. З міста Лхаса акції протесту поширилися до інших регіонів

У місті Лхаса в Тибеті тисячі громадян вийшли вчора на масові демонстрації. Вимагають незалежності Тибету від Китаю та повернення на батьківщину буддійського духовного лідера Далай-лами, 72 роки. Китайська поліція розганяє демонстрантів, переважно буддійських монахів, палицями та сльозоточивим газом. У сутичках загинули вже близько сотні людей.

Акції протесту почалися у Лхасі минулого понеділка. 10 березня тисячі монахів вийшли на вулиці столиці у зв"язку з 49-ю річницею повстання тибетців проти захоплення країни військами КНР. Повстання 1959 року було жорстоко придушено. За офіційними даними, тоді загинуло 10–15 тис. тибетців, за неофіційними — 87 тис. Духовний лідер тибетських буддистів Далай-лама, який пропагує ненасильницькі методи вирішення конфлікту, змушений був шукати політичного притулку в Індії. Там він перебуває і досі.

Виступи 10 березня придушили, і сотні протестуючих опинилися у в"язницях. Але наступного дня масові протести продовжилися. Мешканці Лхаси вийшли на головну площу столиці, стягували з будинків китайські прапори та демонстративно їх топтали.

У монастирі Дерпунг двоє монахів на знак протесту зчинили спробу самогубства — перерізали вени та кілька разів ударили себе ножем в груди. Від медичної допомоги вони відмовилися, нині перебувають у тяжкому стані в лазареті монастиря.

Монахи з сусідніх монастирів теж погрожують самогубствами та масовими голодовками. Більшість арештованих викрикують гасла та запевняють, що продовжуватимуть акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «Тибетці погрожують масовими голодовками та самогубствами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі