пʼятниця, 08 квітня 2011 00:30

Сусідам "Фукусіми" компенсували по 12 доларів

У середу на аварійній атомній станції "Фукусіма-1" перекрили витік радіоактивної води у Тихий океан.

Залили рідким склом 20-сантиметрову тріщину в турбіні другого реактора. Минулого тижня рівень радіації у прибережних водах був у 7,5 млн разів вищий від норми. Тепер перевищує у 5 млн разів.

Японські морепродукти заражені радіацією. У рибі знайшли цезій, який розпадається за 30 років. Від японської риби відмовилися Індія та Росія. У префектурі Ібаракі припинили вилов.

Муніципалітетам 10 найближчих до "Фукусіми" міст почали виплачувати компенсації. Кошти дає власник "Фукусіми", компанія ТЕРСО.

Від грошей відмовилася лише влада міста Наміе. Воно розташоване за 10 км від місця аварії. ТЕРСО виділила місцевій владі близько $230 тис. компенсації. Це по $12 на кожного із 20 тис. жителів Наміе.

— Наші люди страждають. Усе, що ми будували, зникло. Де вибачення? Цих грошей не достатньо, — говорить мер Наміе 62-річний Тамоцу Баба.

У ТЕРСО кажуть, що перерахували лише першу частину грошей.

Спеціалісти американського банку "Бенк оф Америка" підрахували, що ТЕРСО має виплатити уряду та місцевій владі близько $130 млрд компенсацій.

Уряд Японії наказав евакуювати близько 80 тис. людей із найближчих до "Фукусіми" міст і сіл. Відшкодування вимагають фермери та рибалки.

Зараз ви читаєте новину «Сусідам "Фукусіми" компенсували по 12 доларів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі