середа, 01 червня 2011 06:45

Супутник сфотографував давні міста

17 пірамід, понад три тисячі поселень і тисячу могил, схованих під землею в Єгипті, відкрили американські археологи. Із супутника вони сканували територію країни інфрачервоними променями.

Американський археолог Сара Персек отримувала знімки у лабораторії міста Бірмінгем, штат Алабама. Потім поїхала до Єгипту перевіряти дані.

— У місті Таніс ми розкопали будинок, якому три тисячі років. Його обриси до деталей збіглися з нашими космічними знімками. Того дня я зрозуміла, що технологія варта таких грошей, — говорить Сара. — Тепер можемо точно визначити, де копати. Не треба більше блукати з лопатами.

Супутник, лабораторію та кошти на дослідження надали в НАСА — Національному авіакосмічному агентстві США.

— Ті поселення, які ми знайшли по всьому Єгипту, — лише дещиця. Більше плануємо відкрити, коли налаштуємо супутник на глибше сканування, — розповідає науковець. — Навіть ті міста, які раніше розкопали, виявилися набагато більшими. Можливо, зараз відкрили 1 відсоток усіх пам'яток Давнього Єгипту. Решта під землею.

Із висоти 700 км супутник дає чіткі фото об'єктів розміром менше 1 м. Дозволяє побачити пам'ятки, не розкопуючи їх. У Єгипті хочуть використати його можливості, щоб стежити за грабіжниками могил.

Зараз ви читаєте новину «Супутник сфотографував давні міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі