пʼятниця, 30 липня 2010 03:50

Скульптор просить відвідувачів пройти під стільцем

Автор: фото: Reuters/David Moir
  Працівниця шотландської Національної галереї сучасного мистецтва підстрибує, аби доторкнутися стола з інсталяції Роберта Террієна ”Стіл і чотири стільці”. Каже, відвідувачі по кілька разів повертаються до цього експоната
Працівниця шотландської Національної галереї сучасного мистецтва підстрибує, аби доторкнутися стола з інсталяції Роберта Террієна ”Стіл і чотири стільці”. Каже, відвідувачі по кілька разів повертаються до цього експоната

Із 24 липня в шотландській національній галереї в Единбурзі виставляють інсталяції американського митця Роберта Террієна, 63 роки. Демонструють їх у колекції "Мистецькі кімнати". Вона налічує 700 робіт 25 художників. Найвідоміша композиція Террієна — гігантський стіл із чотирма стільцями. Вони зроблені з металу. На око їх важко відрізнити від дерев"яних. Усіх відвідувачів скульптор заохочує пройтися під ними.

— Стільці точнісінько такі ж, як були колись на кухні в мене вдома, — каже Роберт. — Мають нагадати про дитинство, коли предмети здавалися величезними. Стіл я хотів зробити розміром із 2-поверховий будинок, а стільці — як триповерхові. Усе виставлене в Единбурзі — менше. Висота стола десь 3,5, а найбільший стілець — 5 метрів. Зазвичай для виставок мені доводиться робити дрібні експонати, бо для них немає залів. Коли стілець заносили у галерею в Австралії, зламали перекладину. Відтоді вносимо їх частинами. А скріплюємо у виставковій залі.

Роберт Террієн уродженець американського міста Чикаго, живе й працює у Лос-Анджелесі. Зображує прості речі — глечики, труни, двері. Використовує мідь, дерево й бронзу. Експериментує з розмірами та вагою.

У гігантській домовині ніхто не хотів полежати

— Найбільше людям подобалася чашка діаметром у 3 метри. У неї можна було залізти. Відвідувачі казали, що почуваються гномами. А в гігантській домовині ніхто не хотів полежати, — розповідає Террієн.

До колекції також увійшли скульптури "Без назви (Гора тарілок)" із блюдцями діаметром до метра та "Без назви (Консерви)" із бляшанкою діаметром 70 см.

Власником колекції "Мистецькі кімнати", де проводять виставку, є 70-річний британець Ентоні д"Оффре. Він 30 років збирав картини, зокрема роботи Енді Ворхола, Діани Арбюс, Дамієна Герста.  2008 року продав колекцію за 26,5 млн фунтів стерлінгів — 325 млн грн — шотландській національній галереї та "Галереї Тейт".

Зараз ви читаєте новину «Скульптор просить відвідувачів пройти під стільцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі