середа, 22 серпня 2007 18:29

Сергій Тороп називає себе Христом

46-річний росіянин Сергій Тороп із Красноярська встиг побувати слюсарем, міліціонером і художником-оформлювачем. 1990 року він заявив, що є Сином Божим на Землі. Називає себе Віссаріоном — другою інкарнацією Ісуса Христа. Він очолює Церкву Останнього Заповіту.

Сергій Тороп почав ходити з проповідями російськими містами, об"їздив багато європейських країн. 1992 року в нього з"явився власний євангеліст. Колишній барабанщик групи "Ласковий май" Вадим Редькін став ходити за Віссаріоном і записувати його вислови. Згодом їх оформив в "Останній Заповіт". Тому Віссаріон назвав свою секту Церквою Останнього Заповіту.

Зараз до секти належить близько 5 тис. людей. Кілька років тому послідовники Віссаріона почали будувати Місто Сонця у Красноярському краї. Тепер там справжня комуна.

Парафіяни Церкви Останнього Заповіту мають віддавати їй увесь свій статок: Віссаріон учить, що гроші — це зло. Однак сам їздить на чорному "Ленд Крузері". Має дружину та п"ятьох дітей. Живе у Місті Сонця в окремо побудованому маєтку під назвою "Небесна обитель".

Своїм послідовникам забороняє їсти будьякі продукти тваринного походження. Якщо хтось захворіє, не дозволяє лікуватися. Зцілює сам покладанням рук. Після цього парафіянин зазвичай повертається додому.

Журналістів і вчених Тороп не любить. Газети і всі книги, окрім Біблії, називає диявольською пробою. Цим же виправдовує свою неосвіченість. Каже, що Божа людина має бути "темною". Навіть Біблії він не знає як слід. В одному з інтерв"ю Тороп не зміг назвати Десяти Заповідей. Однак популярність його секти зростає. Вона має регіональні відділення в кількох російських містах, а також в усіх країнах Прибалтики.

— Люди всього бояться, зневіряються. Тому йдуть до таких сект, як Віссаріонова. Там у них забирають гроші, але дають ілюзію підтримки, — пояснює професор Московської духовної академії диякон Андрій Кураєв. — Найстрашніше, що ці секти нагадують тоталітарне суспільство. У ньому немає місця вільній, гармонійній особистості.

Членами різних сект є до 800 тис. росіян. Великих культів у Росії — близько 80, а є ще кілька сотень дрібніших.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Тороп називає себе Христом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі