вівторок, 07 листопада 2023 13:55

Студенти не пустили військових на Хрещатик

Студенти не дали провести військовий парад на Хрещатику у Києві 7 листопада 1990-го. Тоді відзначали державне свято - річницю більшовистського перевороту. Щороку проводили парад.

За кілька днів до події Українська студентська спілка оприлюднила заяву про недопуск танків на центральну вулицю столиці. Група активістів у ніч на 7 листопада 1990-го чергувала на теперішньому майдані Незалежності.

Автор: violity.com
  Звернення Української студентської спілки
Звернення Української студентської спілки

Київська міська рада перенесла парад на площу Перемоги. Студенти взялися пікетувати площу, але їх відтіснила міліція. Травмувалися 30 студентів. 15 із них звернулися до прокуратури, а 13 — до судмедекспертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові давили демонстрантів танками, а потім спалювали їхні тіла

За підтримку студентів 7 листопада 1990-го затримали народних депутатів Степана Хмару, Михайла Ратушного та Володимира Головача. За кілька днів "більшість" у Верховній Раді позбавила Хмару депутатської недоторканості.

Історики важають, що побиття студентів на площі Перемоги засвідчило поразку системи. Вона потребувала повноцінного реформування.

Півсотні молодих людей зібралися 2 жовтня 1990-го біля пам'ятника Кию, Щеку й Хориву на столичній площі Жовтневої революції. Вони проголосили голодування і висунули низку вимог до діючої влади. В історію ця акція мирної громадянської непокори увійшла під назвою "Революція на граніті".

Студенти вимагали перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991-го, а також відставки голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола, повернення на територію УРСР українських солдатів, націоналізацію майна Комуністичної партії.
Зараз ви читаєте новину «Студенти не пустили військових на Хрещатик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі