середа, 25 червня 2008 18:25

Середземномор"я потерпає від медуз

На узбережжі Середземного моря помітили великі скупчення отруйних медуз. Пляжі Іспанії, Франції, Італії та Греції огороджують сітками. Пересування колоній цих морських тварин видно з повітря.

Спеціалісти кажуть, що здорова людина не помре від жала медузи сімейства пелагія ноктілюка. Однак отрута спричиняє сильні опіки та алергічні реакції. Улітку 2006 року ця напасть спіткала Іспанію. Тоді до лікарів звернулося майже 70 тис. постраждалих. Цього року медуз побільшало.

— Я нарахувала понад 60 за хвилину, — розповідає Деніс Оді із Фонду дикої природи, яка спостерігає за морськими тваринами з човна.

Біологи запевняють, що навалу спричинила порушена екосистема. Медузами харчуються певні види риб та черепах. Однак браконьєрське відловлювання останніх призвело до того, що медузи розмножують в 2–3 рази швидше за норму. Їхнім міграціям також сприяє підвищена температура Світового океану.

— Збільшення кількості медуз, поза сумнівами, сигналізує про зміни в екології. Адже ці тварини чудово пристосовуються до навколишнього середовища, — розповідає Жаклін Ґой з Інституту океанографії в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Середземномор"я потерпає від медуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі