вівторок, 02 жовтня 2012 06:30

Середньовічний базар спалили у Сирії

Автор: фото: REUTERS
  Туристи й місцеві гуляють історичним ринком Аль-Мадіна в місті Алеппо у Сирії перед громадянською війною. У минулі вихідні від гранат і снарядів там вигоріли сотні крамниць
Туристи й місцеві гуляють історичним ринком Аль-Мадіна в місті Алеппо у Сирії перед громадянською війною. У минулі вихідні від гранат і снарядів там вигоріли сотні крамниць

На вихідних, під час боїв між сирійськими повстанцями та урядовими військами президента Башара аль-Асада, у північному місті Алеппо горіла пам'ятка зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Аль-Мадіна, найбільший історичний критий ринок у світі, зайнявся у п'ятницю й палав кілька днів.

Арабський базар Аль-Мадіна простягається майже на 13 км історичним центром Алеппо. До громадянської війни це було найвідвідуваніше туристичне місце у Сирії. Там продавали все — від іранського шовку, індійських спецій і барвників для тканин до місцевих товарів, таких як шерсть, мило та продукти сільського господарства. Для кожного ремесла був окремий відділ. Більшість із них існували з XIV ст.

Минулого четверга повстанці почали вирішальний наступ, намагаючись вибити сили аль-Асада з міста. Колись його вважали оплотом президента. Бої зав'язалися на території старого міста. На відео видно, як повстанці відстрілюються з-за прилавків ринку Аль-Мадіна та кидають гранати. Їхні противники обстріляли історичний центр важкою артилерією.

— Це величезна втрата й трагедія, що зараз бої зачепили старе місто, — каже Кішор Рао, директор центру світової спадщини ЮНЕСКО.

Під час 18-місячної війни постраждали не менш як шість пам'яток. Грабіжники були в історичному замку, розікрали експонати з музеїв та пошкодили руїни стародавнього міста Пальміра. Проте, кажуть спеціалісти ЮНЕСКО, Аль-Мадіна — найбільша втрата.

У війні загинули понад 30 тис. військових і мирних жителів.

Зараз ви читаєте новину «Середньовічний базар спалили у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі