вівторок, 06 грудня 2016 00:25

Розбився російський космічний корабель

1 грудня над територією Республіки Тува розбився російський космічний вантажний корабель "Прогрес ­МС-04". Аварія сталася за 6 хв. після запуску на висоті 190 км. Більшість уламків згоріли в атмосфері. Решту шукають у тайзі неподалік російсько-монгольського кордону.

Ракета-носій "Союз-У" з "Прогресом" стартувала з Байконура. Корабель мав доставити на Міжнародну космічну станцію 2,5 т вантажу. Це — паливо, вода, наукове обладнання, продукти, одяг і ліки для членів екіпажу. До 382 с. політ проходив нормально. Потім зникла телеметрія — корабель не виходив на зв'язок. У цей час жителі кількох регіонів Туви бачили в небі яскраві спалахи.

Прибути на станцію "Прогрес" повинен був 3 грудня. Запасів у шести космонавтів поки достатньо, запевняють у Роскосмосі. 9 грудня на МКС прилетить японська космічна вантажівка. Доставить питну воду, продукти харчування, обладнання.

Причиною аварії може бути недбалість виробників.

— Швидше за все, вкотре виявлять факт неякісного складання двигуна. Будуть якісь кадрові рішення. А всі готові двигуни, зокрема встановлені на ракети-носії типу "Союз", необхідно знімати. Доставляти на підприємство, повторно тестувати, усувати недоліки. Заплановані запуски доведеться відтермінувати, — кажуть працівники космічної галузі Росії.

Схожа ситуація була 2011 року. Через неякісне складання такого ж двигуна впав російський корабель "Прогрес М-12М". Виробничий дефект визнали випадковим.

Зараз ви читаєте новину «Розбився російський космічний корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі