четвер, 01 листопада 2007 17:46

Росіяни поспіхом скуповують продукти

За останні місяці в Росії почали стрімко зростати ціни на основні продукти харчування. У перші тижні жовтня все подорожчало в середньому на 10–15%.

Щоб зупинити цей процес, російський уряд заморозив ціни до кінця січня наступного року. Тож росіяни вирішили скористатися своїм шансом скупити їжу, поки вона знову не подорожчала.

Попит на молоко, кефір, хліб, яйця, олію, цукор і сир збільшився за останні десять днів майже втричі. У магазинах, як і колись, черги. Люди мало не б"ються за продукти. Пенсіонери масово скуповують сіль та сірники, хоч на них ціни не піднялися.

— Люди очікують подальшого подорожчання, тож намагаються закупити все наперед. При цьому попит зростає навіть на ті продукти, ціни на які не заморозив уряд. Передусім це стосується рибних та овочевих консервів, — каже Дмитро Алефанов, директор продовольчої компанії "Цар-Град".

Тепер російські економісти побоюються не лише інфляції, а й дефіциту — їжа дуже швидко зникає з продажу. Вони також негативно оцінюють рішення уряду заморозити ціни.

— Ті товари, на які зараз діють фіксовані ціни, виробляти невигідно. Продовольчі компанії краще почекають, поки ціни на них знову поповзуть угору. Через це може утворитися збій і у вживанні, й у виробництві, — каже старший викладач Вищої школи економіки Євген Надоршин.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни поспіхом скуповують продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі