вівторок, 22 травня 2007 15:55

Російські журналісти звільнилися через цензуру

Минулого тижня із московської радіостанції "Русская служба новостей" звільнилися чотири кореспонденти. Пішли з роботи на знак протесту проти цензури, яку запровадило нове керівництво. Журналісти скаржаться, що їм забороняли висвітлювати роботу опозиції та наказували готувати побільше "позитивних" новин.

— Я чекав, що впровадять якісь обмеження і не зможу професійно робити матеріали, — розповідає Артем Хан. — Підтвердження з"явилися вже з першого тижня. Керівництво познайомилося з нами у вівторок, а в суботу в Москві планувався Марш незгодних. Мітинг розігнала міліція. Я там був за завданням редакції, але в ефір не вийшов. Мені сказали: "Маршу не було — інформації не буде".

"Русская служба новостей" належить радіохолдингові "Русская медиагруппа". Із 2000 року готує випуски новин і тематичні передачі для однойменного радіо, а також для "Русского радио" і "Монте-Карло".

Керівництво змінилося три тижні тому. Замість Михайла Бакланова, який керував роботою радіостанції 12 років, призначили Всеволода Нерознака із "Першого каналу". Генеральним директором зробили Олександра Школьніка — члена Громадської палати, колишнього продюсера Дирекції дитячих та юнацьких програм на "Першому каналі".

Нерознак заперечує, що  з"явилася цензура. Мовляв, працівники видають бажане за дійсне.

— Живий організм — хтось пішов, хтось прийшов, таке буває у будь-якій компанії, — каже він. — Історія з "Русской службой новостей" досить банальна: рейтинг — нижче нікуди, станція збиткова. Запросили нових людей, аби зробити нормальний проект і заробляти гроші.

Ще на початку місяця з радіостанції пішла ведуча кількох програм Анастасія Ізюмська. У відкритому листі генеральному директорові пояснила, що не може працювати під тиском цензури.

— Я розуміла, що прихід нових директорів напередодні виборів — це не випадковість, — пише журналістка. — Однак ви казали, що не будете проводити жодної ідеології. Згодом з"ясувалося, що не можна запрошувати генсека Спілки журналістів Ігоря Яковенко. Він різко висловився про зміну директорів. І компетентного економічного експерта. Той — не співає осанни російській зовнішній політиці. "У моєму ефірі не буде людини, яка не поважає моєї Батьківщини". Чесне слово, простіше було б працювати і Вам, і співробітникам, якби  прямо сказали, кого потрібно обслуговувати.

Зараз ви читаєте новину «Російські журналісти звільнилися через цензуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі