вівторок, 21 березня 2006 19:50

Путін привітав Лукашенка

У понеділок увечері центральна виборча комісія Білорусі підрахувала 100% виборчих бюлетенів, і глава ЦВК Лідія Єрмошина повідомила — президентом країни став Олександр Лукашенко, 51 рік.

За даними ЦВК, на виборчі дільниці прийшло 92,6 відсотка білорусів. Найактивнішими виборці були на закритих дільницях — в лікарнях, в"язницях, військових частинах. В армії, зокрема, проголосувало 98,4 відсотка солдатів. Офіційні результати виборів оголосять у четвер.

Лукашенка вже привітав із перемогою президент Росії Володимир Путін.

"Результати виборів свідчать про довіру виборців до курсу, який Ви проводите," — сказано в телеграмі Путіна.

Білоруські опозиційні лідери Олександр Мілінкевич і Олександр Козулін не визнають результатів голосування. Мілінкевич на мітингу в Мінську назвав вибори антиконституційним переворотом.

Україна оцінюватиме вибори в Білорусі залежно від висновків ОБСЄ

Ніч з понеділка на вівторок кілька тисяч прихильників опозиції провели на центральній площі столиці Білорусі. Там встановили кільканадцять наметів. Під ранок священики Білоруської автокефальної православної церкви почали богослужіння — молилися "за учасників акції, білоруську владу, боголюбиву армію і білоруську міліцію, яка нас охороняє".

Президентські вибори в Білорусі вже засудили голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Елсі Хастінгс і Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер. Не визнають перемогу Лукашенка й у США. Про це повідомив прес-секретар Білого дому Скотт Маклеллан. Реакція Сполучених Штатів пролунала після того, як міжнародні спостерігачі назвали вибори фарсом, який проходив у атмосфері залякування. Спостерігачі від СНД вважають, що вибори були відкритими, вільними і прозорими.

Президент України Віктор Ющенко, 52 роки, минулого вівторка заявляв, що Україна оцінюватиме вибори в Білорусі залежно від висновків ОБСЄ.

Зараз ви читаєте новину «Путін привітав Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі