вівторок, 08 жовтня 2019 06:11

Протестувальникам заборонили закривати обличчя

Протестувальникам у Гонконгу заборонили приходити на акції в масках, що закривають обличчя. Не можна гримуватися чи одягати капюшони. Тим, хто ігноруватиме заборону, загрожує рік позбавлення волі і штраф понад $3 тис. Голова адміністрації міста Керрі Лам оголосила, що запроваджує надзвичайний стан до стабілізації ситуації. Він дозволяє їй приймати закони. Заборона масок стала першим.

У суботу люди нищили банки і магазини, що мають головні офіси в Китаї. Довелося зачинити й евакуювати працівників міської залізниці. Протестувальники підпалювали і розбивали каси і зупинки, блокували дороги.

— Заборону масок усі ігнорують, — каже поліцейський Чжа Гонь. — Але люди мусять розуміти, що цим самі провокують поліцію. Ми законно маємо право застосувати силу проти порушника. Поки що цього не робимо. Але рано чи пізно доведеться. У місті паніка і хаос. Побили вітрини у магазинах, що належать китайським мережам. Хтось боїться відкриватися. У тих, що працюють, люди вигребли їжу. Всі роблять запаси. У банкоматах ­порожньо.

Протестувальники вимагають скасувати надзвичайний стан.

— По-перше, ці повноваження Керрі Лем неконституційні, — говорить журналіст 48-річний Джей Петрон. — Їх місто успадкувало з колоніальних часів. Ми судитимемося за його скасування. Лем не може приймати закони самотужки. Зараз це заборона масок. Наступним може бути довічне ув'язнення для протестувальників. Позаминулого тижня поліція вистрелила у 18-річного хлопця. Цього — у 14-річного. Малий у критичному стані. При цьому нам доводять, що поліцейський був правий.

Керрі Лем заявила, що надзвичайний стан триватиме щонайменше до 16 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Протестувальникам заборонили закривати обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі