понеділок, 23 липня 2007 18:08

Президентом США дві години був Дік Чейні

Минулої суботи протягом двох годин 61-річний президент США Джордж Буш проходив плановий медичний огляд. У цей час обов"язки глави держави виконував віце-президент Дік Чейні, 66 років.

Напередодні Буш написав до Сенату листа, в якому попереджав, що наступного дня його в Білому домі не буде. Мовляв, з усіх питань слід звертатися до віце-президента Чейні. Сам президент вирушає до клініки, де пройде процедуру обстеження товстого кишечнику.

1998 року в кишечнику Буша, тоді ще губернатора штату Техас, знайшли поліпи, які могли викликати рак. Їх видалили, а губернаторові порадили відтоді проходити обстеження кожні п"ять років.

Чейні стає президентом на дві години вже вдруге. Минулого разу Буш перевіряв кишечник вже будучи президентом 2002 року. Тоді він уперше довірив Чейні управління державою.

Тимчасова передача президентських повноважень передбачена 25 поправкою до Конституції США. Згідно з нею віце-президент виконує обов"язки голови держави, якщо сам президент з об"єктивних причин не може це робити.

До Буша-молодшого цією поправкою з медичних причин користувався лише Рональд Рейґан 1985 року. Він на час хірургічної операції передав повноваження Бушу-старшому, тоді ще віце-президентові.

Зараз ви читаєте новину «Президентом США дві години був Дік Чейні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі