вівторок, 10 серпня 2010 09:26

Повінь знищила врожай пакистанців

Автор: фото: Reuters
  Мати передає дитину до рук пакистанських рятувальників на вертольоті. Більшість жертв повені у Пакистані — діти до 18 років. При поспішній евакуації вони відставали від батьків
Мати передає дитину до рук пакистанських рятувальників на вертольоті. Більшість жертв повені у Пакистані — діти до 18 років. При поспішній евакуації вони відставали від батьків

— Коли пішла вода, кожен рятувався як міг. Тікали в чому були. Худобу випустити не встигли. Вона потонула за лічені хвилини. Ми загубили в паніці 5-річну Фізу і 6-річного Хасана. Чоловік і я з семимісячним сином на руках кинулися шукати дітей. Знайшли через кілька днів. Їх підібрали чужі люди, — розповідає Бібі Гюль.

Разом із чоловіком-теслею і трьома дітьми вона жила у будинку в селі Малікабад на північному заході Пакистану. Зараз мешкають у таборі, який терміново звів для постраждалих місцевий бізнесмен.

Сім"я три дні рятувалася від високої води на пагорбі. До табору потрапила минулої п"ятниці.

— Тут немає електрики. Комарі заважають спати. Але годують. Синові дали одяг, — говорить пакистанка.

Понад місяць у Пакистані триває повінь. Причиною лиха стали зливи. Через них вийшли з берегів великі річки на північному заході країни. Від стихії загинули 1600 людей. Близько 15 млн серйозно постраждали. 250 тис. будинків зруйновано або пошкоджено. На півночі два села засипало зсувами. Повінь стала найбільшою катастрофою у державі за останні 80 років.

— Пізно ввечері у четвер, 5 серпня, вода затопила наш дім. Рятуючись, ми з чоловіком взяли сина, йому рік, і полізли на дах. Малий застудився. Зараз хворіє, — каже Бушра Бегум із села Малікабад.

Від стихії в Пакистані загинули 1600 людей

За даними Всесвітньої продовольчої програми, понад 4 млн пакистанців потребують питної води та їжі. У північно-східній провінції Пенджаб повінь знищила близько 570 тис. га сільськогосподарських угідь.

Жителі повідомляють про різке підвищення цін на фрукти та овочі.

— Тепер усе коштує вдвічі дорожче. Ми не маємо чим платити. Повінь забрала найцінніше — будинок, який чоловік зводив багато років, — розказує Бібі Гюль.

— Просимо міжнародної фінансової допомоги. Збитки від повені набагато більші, ніж від землетрусу 2005-го, коли загинули 73 тисячі людей, — заявляє пакистанський прем"єр-міністр Юсуф Гілані.

Учора стало відомо, що уряд Канади виділить $2 млн допомоги. У цій країні багато вихідців із Пакистану.

Через мусонні дощі потерпіли також штати Кашмір та Джамму в Індії. Там загинули 145 людей. Найбільше постраждало містечко Лех біля підніжжя Гімалаїв. Водні потоки із гір змили будинки та машини на території 150 кв. км. Зараз у Індії розпал туристичного сезону. В Леху перебували 2 тис. туристів.

Зараз ви читаєте новину «Повінь знищила врожай пакистанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі