вівторок, 09 липня 2013 05:19

Порядок і "каб ён здох"

Автор: фото: REUTERS
  Білоруські школярки в почесній варті під час державної акції ”Спасибі за Перемогу”. Площа Перемоги в Мінську, 30 квітня 2013 року
Білоруські школярки в почесній варті під час державної акції ”Спасибі за Перемогу”. Площа Перемоги в Мінську, 30 квітня 2013 року

— Коли приїдеш до Мінська, тебе вразять дві речі. Перша — чистота і порядок. Друга — почуватимешся там чужим, як я в Україні, — казала знайома білоруска.

У перше я вірив, а в друге — не дуже, бо ж є слов'янська єдність.

Таки поїхав у білоруську столицю. Місто справді чисте. Розмови, що чув про різні дефіцити, не підтвердилися. Є торговий центр "Сталіца" — аналог київського "Глобуса". Супермаркети працюють. Маршруток немає, але громадського транспорту вистачає. Жити можна.

Та першого ж дня відчув і другу річ, про яку попереджала знайома. За цілий день перебування в Мінську білоруську чув лише на вокзалі. Але для людини, яка була в Одесі чи Донецьку, — це не диво. Вразило інше. Йдучи повз міліціонерів, саме розмовляв по телефону українською. Запитав: "Як?". Одразу один із них сказав другому, але так, щоб я почув: "понаехали, бульбаши". Мабуть, переплутав мене з місцевим провінціалом. Я відповів: "сам окупант", але про себе. Радості від порядку поменшало.

Після цього було б гріх не порозмовляти про політику. Розговорити продавців і таксистів не вдавалося. Але останнього дня у Мінську щиро побалакав з вуличним художником у парку Челюскінцев.

Маршруток немає, але громадського транспорту вистачає

За його відчуттями, рівень підтримки Лукашенка падає повільно, але певно. З одного боку, молоді нудно, багато хто виїжджає. З другого — літні люди злі через необхідність платити за проїзд у громадському транспорті. Тому все більше тих, каже художник, хто думає про Лукашенка — "каб ён здох". Попри це Олександр Григорович може втриматися ще довго, бо всім подобається порядок.

— Как же так, с одной стороны "каб ён здох", с другой — порядок? — запитав я.

— А у вас разве не так с Януковичем? Как будет порядок по-украински?

— Та вроде и так, и не так, — відповів. — У нас порядок не любят. У нас хотят, чтобы "все було до ладу".

— Как это?

— Это сначала "каб ён здох", потом — порядок, а после — снова "каб ён здох".

— Не, у нас не так, — з посмішкою сказав мінчанин.

Дорогою додому думав: як можна було вигадати ідею слов'янської єдності для таких різних людей? Мабуть, хлопці, які зробили це, не мали  ані краплі слов'янської крові.

Зараз ви читаєте новину «Порядок і "каб ён здох"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі