понеділок, 30 липня 2007 14:37

Польських заробітчан примушували красти

У Швеції викрили кілька мафіозних угруповань, які примушували польських заробітчан красти. Зараз відомо про п"ять таких банд. Їхніми членами є переважно цигани, які колись проживали в Польщі.

Роми їздили селами Західної Польщі, пропонували роботу. Чоловіки мали працювати на будівництві, жінки — доглядати дітей. Житло та харчування забезпечував замовник, знання шведської мови не вимагали.

Їхати за кордон погоджувалося багато молоді. Два тижні вони справді працювали, як їм і обіцяли. Тоді їм показували фальшивий чек, мовляв, їхнім родинам до Польщі вислали грошей. Борг надавався під 90%, і його треба було відпрацювати.

Поляків привозили під супермаркети, де вони повинні були красти замовлені речі. Кожен мав свою норму. Деякі мусили здійснити 30 крадіжок. Злодіям давали спеціальні куртки з алюмінієвою підкладкою, щоб сканери на касах не пищали. Таким чином виносили побутову техніку, біжутерію та одяг. За непослух чи спробу втекти жорстоко били.

Про роботу організованих злочинних банд стало відомо після самогубства поляка на ім"я Павел. В одному з магазинів він підійшов до поліції. У відділку давав свідчення проти циган. Одного ранку його знайшли повішеним у камері. Інші жертви кажуть, що роми підсилають своїх людей в суди слухати свідчення, а тоді погрожують.

Зараз є кілька сотень заяв потерпілих. У Швеції кажуть, що організована мережа дуже добре налагоджена. Знайти і покарати організаторів цього бізнесу дуже важко.

Зараз ви читаєте новину «Польських заробітчан примушували красти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі