пʼятниця, 15 березня 2013 06:30

Папою став аргентинець

Автор: фото: REUTERS
  Франциск I добре знає главу Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука
Франциск I добре знає главу Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука

У середу з димаря на площі Святого Петра в Римі пішов білий дим. Це означає, що кардинали обрали нового 226-го Папу Римського.

Ним став 76-річний Хорхе Маріо Берґольйо, архієпископ аргентинської столиці Буенос-Айреса. Належить до ордену єзуїтів — Товариства Ісуса. Узяв собі тронне ім'я Франциск. Оскільки досі не було жодного Папи з таким ім'ям, то буде називатися Франциском I.

Уперше в історії Папою став неєвропеєць. Новий глава католицької церкви походить із родини емігранта-італійця, залізничного працівника. Він наймолодший із п'ятьох дітей.

Викладав літературу та філософію. Розмовляє італійською, іспанською та німецькою мовами. В Аргентині його вважають консерватором — був непримиренним противником гомосексуалізму та одностатевих шлюбів. Водночас, усі запам'ятали випадок, коли тодішній кардинал у лікарні помив і поцілував ноги дітям, хворим на СНІД.

Його першими словами після виходу до людей став жарт: "Брати і сестри! Добрий вечір! Ви знаєте, обов'язком конклаву було обрати нового єпископа Рима. Здається, мої брати-кардинали відшукали його геть на кінці світу".

Франциск I добре знає главу Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. Той був єпископом для українців-католиків у Буенос-Айресі. Крім того, новий Папа — вихованець українського священика Степана Чміля, будучи студентом допомагав йому на службах.

Обрання Берґольйо Папою матиме позитивні наслідки і для світу, і для України, каже філософ та богослов Андрій Баумейстер, 43 роки:

— Очевидно, його метою буде нова євангелізація, навернення до віри. Особливо тепер, коли західний світ дуже світський та атеїстичний.

Для нашої країни це дуже гарний вибір конклаву. Новий Папа чудово обізнаний з тим, що є Україна і які тут проблеми. Бо це завжди великий клопіт — не всі у Ватикані знають про нас достатньо. Це вплине на позицію Рима щодо України. Щодо того, чи дадуть УГКЦ патріархат, — говорити рано. Але відносини покращаться.

Зараз ви читаєте новину «Папою став аргентинець ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі