середа, 19 квітня 2006 17:09

Папі Римському подарували шоколадне фортепіано

Автор: фото: REUTERS
  На католицький Великдень Папа Римський Бенедикт XVI відсвяткував своє 79-річчя
На католицький Великдень Папа Римський Бенедикт XVI відсвяткував своє 79-річчя

16 квітня, на католицький Великдень, Папі Римському Бенедиктові XVI виповнилося 79 років. З цієї нагоди міжнародна католицька організація "Опус Деі" ("Боже творіння") подарувала понтифіку, який любить класичну музику і сам грає на фортепіано, шоколадний торт у формі цього музичного інструмента.

А через три дні після дня народження Бенедикт XVI відзначав рік з початку свого правління католицькою церквою, яка налічує 1,1 млрд вірних у світі.

Рівно рік тому Бенедикт XVI (таке ім"я обрав собі німецький кардинал Йозеф Ратцінґер) переїхав у офіційну резиденцію Папи на останньому поверсі Апостольського палацу. До того він жив через дорогу, в маленькому помешканні квартирного блоку, який також належить Ватикану. Тепер у розпорядженні Бенедикта XVI сім великих кімнат, кабінет, власна капличка і невеликий сад під дахом. Новий понтифік зробив у резиденції, де перед тим 26 років жив Іван Павло II, капітальний ремонт, перевіз туди всі свої меблі, близько п"яти тисяч книжок і фортепіано.

З останнім у вантажників виникли проблеми — він ніяк не проходив у кімнату через вікно. Свій інструмент Бенедикт XVI поставив у кабінеті з вікнами на площу Святого Петра, звідки він звертається з промовами до вірних.

Новий Папа Римський живе за своїми правилами. На відміну від свого попередника, він не запрошує гостей на ранкову месу і сніданок. В обідню пору глава католицької церкви полюбляє прогулюватися у ватиканському саду. В цей час садівники непомітно ховаються у кущах, аби не заважати. Ставши новим Папою, Бенедикт XVI змінив кравецьку фірму, яка обслуговувала керівників католицької церкви понад 200 років.

Бенедикт XVI любить котів, але тримати їх в Апостольському палаці заборонено. Хоча попередні Папи дозволяли собі домашніх тварин: Лев XII тримав невеликого собаку, а Пій XII — кілька пташок у клітках, серед яких був дятел з німецького Чорного лісу.

Бенедикт XVI, до того як став Папою Римським, зажив слави консерватора. Його називали "ротвейлером Бога" і чекали якихось швидких кардинальних змін у політиці католицької церкви. Проте за минулий рік їх не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Папі Римському подарували шоколадне фортепіано». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі