вівторок, 20 жовтня 2009 17:23

Пам"ятник Біллу Клінтону поставили у Косовому

Автор: фото з сайту www.daylife.com
  У Косовому Клінтона вважають національним героєм — він допоміг отримати незалежність від Сербії
У Косовому Клінтона вважають національним героєм — він допоміг отримати незалежність від Сербії

У столиці Республіки Косово Приштині поставили пам"ятник колишньому президенту США Біллу Клінтону, 63 роки. Місцеві вважають, що він допоміг їм здобути незалежність від Сербії, ушановують його як національного героя.

Кілька років тому на честь політика назвали центральний бульвар Приштини, на ньому встановили і пам"ятник. Щоб урочисто його відкрити, Клінтон пообіцяв приїхати до Косова на початку листопада.

Статуя політика стоїть на білому постаменті. Композиція сягає 6 м заввишки. На неї витратили 45 тис. євро (533 тис. грн. — "ГПУ"). У бронзового Клінтона піднята ліва рука — він наче вітає перехожих. У правій — тримає папку з документами. Скульптор Ізеїр Мустафа каже, що це наказ про введення військ НАТО до Косова в березні 1999 року.

Республіка Косово була автономним краєм у складі Сербії. У червні 1999-го під натиском сил НАТО сербські війська залишили Косово. Після цього влада в республіці перейшла до адміністрації ООН. За сербською конституцією, Косово досі входить до її складу.

У лютому 2008-го парламент Республіки Косово прийняв декларацію про незалежність від Сербії. Її визнали США, Японія та більшість країн Європейського Союзу. Росія, Китай, Іспанія та інші держави виступили проти її незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Біллу Клінтону поставили у Косовому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі