четвер, 24 січня 2008 17:40

Пальма-самогубця вмирає після цвітіння

20-метрову пальму нового виду виявили на Мадагаскарі дослідники Королівського ботанічного саду К"ю-Гарден із Лондона. Дерево з листям діаметром 5 м цвіте лише раз. Із квітів, які з"являються по спіралі стовбура, стікає нектар. Щойно їх запилюють птахи та комахи, квіт перетворюється на плоди. На цвітіння дерево витрачає стільки енергії, що потім гине.

Місцеві жителі знали про існування цієї пальми, а вчені про неї дізналися, лише коли побачили знімки з супутника. Дерево зацікавило науковців своїм незвичним циклом життя. Хоча воно цвіте тільки раз, ніхто не знає, коли саме це станеться. Тому неможливо сказати, скільки років живе пальма. Її середнім віком учені називають сторіччя, але може бути й більше.

Аналіз ДНК показав: це дерево належить не тільки до нового виду, але й нового роду рослин. Існує лише три близькоспоріднені роди пальм, які ростуть в Аравії, Таїланді та Китаї. За словами вчених, незрозумілим лишається, як саме ця еволюційна лінія опинилася на Мадагаскарі. Припускають, що цей вид рослин міг потрапити на острів близько 80 млн років тому, коли він відділився від Індії.

Дерево отримало назву Таґіна спектабіліс, що в перекладі з малагасійської мови означає "благословенна" або "та, яку треба захищати". Ім"ям Таґіна дерево назвали на честь Анни-Таґіни Метц, доньки науковця Ксав"є Метца, який відкрив пальму.

Зараз ви читаєте новину «Пальма-самогубця вмирає після цвітіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі