вівторок, 27 березня 2018 07:25

"Відповідальність за напад на Скрипаля несе особисто Путін"

Отруєні у британському ­Солсбері колишній полковник Головного розвідувального управління Росії 66-річний Сергій СКРИПАЛЬ та його донька 33-річна Юлія впали в кому. До них застосували нервово-паралітичний газ "Новачок", підтверджують експерти. Він завдав непоправної шкоди нервовій системі потерпілих. У відповідь усе більше країн обмежують дипломатичні відносини з Росією.

— "Новачок" могли застосувати різними способами: як газ, рідину чи порошок. Хімікати могли розпилити з балончика, використати в рідкому чи порошковому вигляді. Навіть засипати у патрон револьвера, — вважає один із розробників хімічної зброї 83-річний Віл Мірзаянов.

Отрута може ушкодити мозок потерпілих. Це вплине на їхні розумові здібності, вважають експерти. Зразки крові Скрипалів досліджують в організації з заборони хімічної зброї.

Прем'єр-міністр 61-річна Тереза Мей під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном заявила, що в аналізах потерпілих виявили сліди "Новачка".

— Його можна сплутати з іншими отруйними газами — зоманом та зарином. У розпорядженні Британії були його зразки, скоріше за все. Інакше робота експертів зайняла б кілька років. За залишками речовини визначать, де і хто її виробив, — говорить учасник команди розробників "Новачка" Володимир Углєв. Припускає, що у 1970-х відбувся витік інформації з радянських лабораторій.

Європа та Росія — на порозі розриву дипломатичних стосунків.

20 березня посольство РФ у Британії залишили 23 дипломати з родинами. Вислати їх вирішив британський уряд. Під марш "Прощання слов'янки" зі сльозами на очах дипломати відбули до Москви літаком Іл-96. Ним позаторік переправляли з російського посольства в Аргентині до Москви майже 400 кг кокаїну.

— Відповідальність за напад на Скрипаля несе особисто Путін. Він заявляв, що зрадників треба труїти, — каже британський міністр закордонних справ 53-річний Борис Джонсон.

У британському парламенті президента РФ порівняли з Адольфом Гітлером.

— Він має намір використати Чемпіонат світу з футболу у червні 2018-го задля покращення ставлення до його країни. Так само чинив Гітлер 1936‑го з Олімпіадою, — заявив депутат Ян Остін. Джонсон підтримав його точку зору.

Бойкотувати Чемпіонат світу з футболу закликають у лондонському футбольному клубі "Челсі". Якщо і поїдуть, то лише зі своєю їжею, кажуть.

Російське МЗС спробувало провести зустріч із главами посольств у Москві. Хотіли пояснити свою позицію щодо отруєння Скрипалів. Посли Китаю, Франції, Німеччини, США та Великої Британії прийти відмовилися. Відправили представників дипмісій.

Того ж дня свого посла у Росії Маркуса Едерера відкликав Європейський Союз. Мають надати йому консультації, пояснили.

23 березня британське дипвідомство у ­Москві залишили 23 представники. Колеги проводжали їх оплесками.

Про намір вислати російських послів заявили п'ять європейських країн — Франція, Польща, Естонія, Латвія та Литва.

Британія за підтримки США через загострення відносин із Москвою розпочала військові навчання "Льодові вправи-18" в Арктиці. За легендою навчань, Росія ховає свої субмарини під шаром криги. Війська НАТО тренуються їх виявляти і знищувати. Кремль заявляє, що має докази розробки "Новачка" у США та ­Британії.

Зараз ви читаєте новину «"Відповідальність за напад на Скрипаля несе особисто Путін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі