вівторок, 14 жовтня 2008 18:11

Оголосили трьох лауреатів Нобелівської премії

  55-річному американському професорові економіки Полу Кругману повідомили по телефону про отримання Нобелівської премії. Учений тоді снідав і заявив, що радий, однак запізнюється на зустріч, тому більше розмовляти не може
55-річному американському професорові економіки Полу Кругману повідомили по телефону про отримання Нобелівської премії. Учений тоді снідав і заявив, що радий, однак запізнюється на зустріч, тому більше розмовляти не може

У Стокгольмі оголосили лауреатів трьох останніх Нобелівських премій. За досягнення в галузі економіки нагороду вручили американцеві 55-річному Полу Кругману, професору Принстонського університету. Учений досліджує механізми міжнародної торгівлі. У своїх книгах, які датуються 1980-ми, він передбачив багато сучасних процесів: глобалізацію, подорожчання нафти тощо.

Премію в галузі економіки започаткував Шведський державний банк 1968 року. Це єдиний додаток до списку визначених основоположником премії Альфредом Нобелем наукових галузей, у яких видаються нагороди.

Премію миру вручили екс-президентові Фінляндії 71-річному Марті Ахтісаарі. Політик очолював країну в 1994–2000-х. Після того зайнявся дипломатичною діяльністю. Йому належить план мирного відділення провінції Косово від Сербії. Він виконував роль посередника в переговорах між ООН та іракським лідером Саддамом Хусейном і намагався примирити католиків та протестантів у Північній Ірландії.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури став 68-річний Жан-Марі Гюстав ле Клезіо. Перший твір він написав у 7 років. За його книгою "Дієго й Фріда" в Голлівуді зняли фільм про художників-коханців Дієґо Ріверу та Фріду Калло. За результатами опитування 1994-го французи визнали ле Клезіо найвеличнішим із сучасних письменників, які пишуть французькою.

Нобелівські премії присуджують у шести номінаціях: фізика, хімія, медицина, література, економіка та нагорода за миротворчу діяльність. Цьогорічними лауреатами стали представники Японії, США, Франції, Німеччини та Фінляндії. Їхніх конкурентів на відбірковому етапі оголосять за півстоліття. Тоді Нобелівський комітет розсекретить цьогорічні списки претендентів. У переліку — тисячі прізвищ.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили трьох лауреатів Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі