пʼятниця, 21 травня 2010 10:58

"Одяг купуємо тільки доньці"

У родині 37-річної Дірди з Німеччини ніхто не працює рік і вісім місяців:

— Я була топ-менеджером у мережі косметичних магазинів. Заробляла 3 тисячі євро на місяць. З бонусами — до 5. Під час кризи скоротили відділ. Мій чоловік Йохан був у декретній відпустці з дитиною. Згодом його фірма теж закрилася. Отримуємо 900 євро допомоги. Спочатку запанікували: як проживемо з 3-річною дочкою, якщо тільки на їжу витрачали 500 євро. Держава запропонувала нам житло, але треба було йти працювати на завод косметики. Я побоялася важкої роботи.

Через чотири місяці у нас не лишилося ніяких заощаджень. Нам запропонували будинок у містечку під Ганновером. Я приїхала і розплакалася — село селом. Будинок старий, труби течуть. Віддали доньку в садок, чоловік зробив невеликий ремонт. Зараз витрачаємо на життя половину допомоги. Їжа у нас своя. Обробляємо 30 соток городу. Маємо виноградник — вперше спробували робити вино. Тримаємо курей і качок, хочу взяти індиків. Дещо з того продаємо. Одяг купуємо тільки доньці. Я доношую те, що для роботи купувала. А Йохан придбав усе на секонд-хенді. Раз на тиждень виїжджаємо з сусідами на пиво. Ресторану дозволити собі не можемо, але це нам і не потрібно.

Дірда і Йохан планують побудувати кілька теплиць і відкрити ферму-підприємство, а за кілька років викупити будинок.

— Я спочатку хотіла повернутися до Берліна. А потім помітила, що у доньки зникли напади астми та алергії. Мені запропонували нову роботу. Я відмовилася. Нам і так добре.


Пропонують прибирати лайно


Клаудіа Гемерлінг з екологічної партії "Зелені" в Німеччині пропонує безробітним прибирати собачі екскременти. За це матимуть більшу зарплату, ніж допомога по безробіттю. В об"єднанні "Форум німецьких безробітних" вважають, що така робота принижує гідність людини.


Зараз ви читаєте новину «"Одяг купуємо тільки доньці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі