четвер, 21 лютого 2008 14:32

Німецький археолог знайшов Бурштинову кімнату

Німецький археолог знайшов Бурштинову кімнату

Німецький археолог-любитель Ґанц-Петер Гауштайн, 53 роки, стверджує, що знайшов загублену за часів Другої світової війни Бурштинову кімнату. Зі своєю командою він працював у печері німецького містечка Дойчнойдорф, що на кордоні з Чехією. На глибині 20 м детектори виявили сховище.

— Я майже на 90 відсотків упевнений, що знайшов Бурштинову кімнату, — каже Гауштайн. — Скоріш за все, це і є таємний лабіринт нацистів, у якому заховали золото й різні воєнні трофеї.

Кімнату з різьбленого бурштину та цільних панелей, оздоблену коштовним камінням і золотом, 1716 року подарував російському цареві Петру І прусський імператор Фрідріх Вільгельм І. У роки Другої світової війни фашисти розібрали її й вивезли з палацу в Царському Селі. 1945 року кілька місяців подарунок демонстрували в імператорському палаці прусської столиці Кенігсберга (нині Калінінград). Однак навесні 1945-го кімната зникла.

Ходили чутки, що імператорський скарб було знищено під час бомбардувань Кенігсберга. Деякі історики вважають, що він затонув у Балтійському морі на борту одного з німецьких військових кораблів.

Гауштайн майже десять років займається пошуками нацистських схованок. Інформацію про координати печери він отримав від свого приятеля, батько якого колись служив зв"язківцем у повітряних силах Люфтваффе. Той мав таємні документи часів Другої світової з координатами нацистських тайників. За ними, Бурштинову кімнату, а також 12-кілограмові ящики з золотом заховали в лабіринті в Рудних горах східної Німеччини.

Оскільки золото команда вже знайшла, то в Гауштайна немає сумнівів щодо Бурштинової кімнати. Однак археологи не поспішають спускатися в шахту лабіринту, щоб усе перевірити.

— Лізти туди самим небезпечно. У схованці може бути безліч пасток, у тому числі й міни, — зауважує Гауштайн. — Поки що печеру ретельно вивчають на наявність вибухових пристроїв.

Археолог вважає, що, якщо знахідка підтвердиться, Бурштинова кімната має залишитися в Німеччині. Повернути скарб Росії можна буде на певних умовах обміну воєнними трофеями.

Зараз ви читаєте новину «Німецький археолог знайшов Бурштинову кімнату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі