середа, 21 червня 2006 18:16

Наші виграли та програли на голландській траві

  Галина Кандидатова  досі не вивчила голландської мови. З Джоном вони спілкуються англійською
Галина Кандидатова досі не вивчила голландської мови. З Джоном вони спілкуються англійською

52-річний голландський фермер Джон Хендрікс разом із трьома своїми братами вирощує траву для газонів. Нею вкрили дев"ять із дванадцяти футбольних полів, на яких проходить Кубок світу з футболу. Українська збірна програла у Лейпцигу іспанцям, виграла у Гамбургу в Саудівської Аравії і гратиме завтра в Берліні зі збірною Тунісу на траві голландського фермера.

Коли Джонові виповнилося 20 років, на його плечі лягла батьківська ферма: понад тисячу свиней, сотня телят і кілька десятків корів. Однак саме тоді голландське тваринництво почало занепадати, і Хендрікси почали новий бізнес — трав"яний.

Мають 350 гектарів землі. Робота на ній починається наприкінці лютого і триває до листопада. Спочатку поля вкривають річковим піском, перемішаним із ґрунтом. Потім висівають суміш чотирьох різних сортів трави. Компоненти суміші Джон шукав довгий час, щоб виростити газон, який би вистояв під ногами футболістів. Як тільки трава проростає на два сантиметри, її косять, іноді проріджують, слідкують за вологістю ґрунту.

У компанії Хендріксів працюють майже чотири десятки людей. Якщо треба, Джон сам сіє і стриже траву, удобрює поля.

Готову траву зрізають смугами — по 120 см шириною, 3 см товщиною і 12 метрів завдовжки. Скручують у рулони, складають на вантажівки й везуть на стадіон. Там її розвантажують і стелять на поле. Увесь процес займає близько 10 годин. Щоб накрити один стадіон, потрібно 22 вантажівки трави. Коштує це не менше 200 тис. євро.

Спеціальні машини, які доглядають за посівами, розробляє один із братів Джона. Інший пише для них комп"ютерне забезпечення. Коли Джонова дружина 40-річна Галина Кандидатова їх побачила вперше, була вражена:

Трава для одного поля коштує 200 000 євро

— Я не могла навіть уявити, що для вирощування трави потрібно стільки машин.

Галина родом із Москви. Із Джоном вони познайомилися три роки тому. Тоді московський футбольний клуб "Локомотив" замовив застелити поле свого стадіону травою Хендріксів. По допомогу "Локомотив" звернувся до компанії, директором якої була Галина. Вона теж займалася постачанням покриття для стадіонів.

Знайомство Джона та Галини почалося з неприємності. Замовлення із Нідерландів до Росії прибуло на травневі свята, і трава простояла понад тиждень на митниці. Вона мало не пропала. Довелося виправляти негативне враження від російських партнерів екскурсіями по златоглавій, які і взяла на себе Галина.

Якось після двох років знайомства вони з Джоном гуляли Москвою. Зайшли до ювелірного салону. Джон купив дві обручки й запропонував Галині вийти за нього заміж.

— Для нього і для мене — це перший шлюб. У нас спільні інтереси, робота, взаємоповага. Мабуть, вони визначили наші стосунки, — каже "ГПУ" Галина.

За тутешніми законами Галина має рік провчитись у школі. Вона вивчає мову, культуру Нідерландів, а також закони, систему медицини й освіти країни.

Зараз ви читаєте новину «Наші виграли та програли на голландській траві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі