середа, 24 листопада 2010 06:45

Найвищу скульптуру Христа звели в Польщі

Автор: фото: REUTERS/Agencja Gazeta
  Поле навколо статуї Ісуса Христа у польському місті Сьвебодзін у неділю, в день її відкриття та освячення. Пам’ятка заввишки 36 метрів, розташована на 16-метровому пагорбі
Поле навколо статуї Ісуса Христа у польському місті Сьвебодзін у неділю, в день її відкриття та освячення. Пам’ятка заввишки 36 метрів, розташована на 16-метровому пагорбі

Найвищу у світі фігуру Ісуса Христа відкрили в місті Сьвебодзін на заході Польщі. Статуя на 13 м вища за постамент Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро. На відкритті єпископ Стефан Регмунт освятив пам'ятку. У неділю біля неї зібралися понад 20 тис. людей.

Робота над скульптурою тривала п'ять років. 6 листопада на очах у глядачів до 33-метрового тулуба приставили голову з металевою короною заввишки 3 м. Кожен метр позначає роки життя Ісуса. Голову ставили вдруге. Коли її піднімали вперше, зламався кран. Вона впала на ногу одного з робітників. Противники проекту казали, що це трапилося через "гнів Господній".

— Коли статую відкриють і до неї з'їдуться іноземці, подаватиму у своєму ресторані "улюблені макарони папи" та піцу з викладеним із сиру обличчям Ісуса, — розповідає Марек Банах, власник італійського ресторану в центрі Сьвебодзіна. — Навіть перекупки на ринку хочуть продавати іконки та мініатюри статуї. А я що — гірше за них?

Скульптуру споруджували за ініціативи священика місцевої парафії Сильвестра Завадські. Преса звинувачувала його, що надто мало платив робітникам, вимагав працювати безкоштовно, на знак їхньої віри. Фундатору проекту кілька разів погрожували, невідомі побили камінням вікна його автомобіля.

— У майбутньому в Сьвебодзіні будемо влаштовувати такий же карнавал, як у Ріо, — говорить міський голова Даріуш Бекіш. — Якби ми зробили іподром чи поле для гольфу, то туристи приїжджали б тільки в сезон. Тепер усе більше іноземців цікавляться скульптурою. Гостей будемо приймати протягом усього року.

Статуя важить 400 т, її звели на 16-метровому пагорбі. Ґрунт перевіряли після початку будівництва. Експерти кажуть, база під пам'ятником не надто стійка, вона витримає споруду щонайбільше 20 років.

Зараз ви читаєте новину «Найвищу скульптуру Христа звели в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі