середа, 19 грудня 2012 07:00

Найстарший японський кандидат у депутати програв вибори

Автор: фото з сайта www.japandailypress.com
  Рьокіті Кавасіма подався на вибори, коли подивився по телевізору дебати молодих кандидатів. Ветеран каже, ті втратили відчуття реальності
Рьокіті Кавасіма подався на вибори, коли подивився по телевізору дебати молодих кандидатів. Ветеран каже, ті втратили відчуття реальності

Японець 94-річний Рьокіті Кавасіма, який витратив на участь у виборах усі заощадження на похорон, зазнав поразки. У парламентських перегонах, що відбулися у країні минулої неділі, був найстаршим кандидатом.

— Я мусив щось зробити. Принаймні спробувати стати політиком. Несила дивитися на помилки молоді й на що перетворилася Японія, — пояснює пенсіонер.

Він прийшов зареєструватися кандидатом у парламентарії за 3 год. до закінчення подачі заявок. Коли зайшов і показав паспорт, жінка, що приймала заявки, засміялася: "Ви серйозно?".

Перед тим, як подавати заявку на участь у виборах, зібрав у вітальні сімейну нараду. На ній були присутні 62-річна дочка, брати віком 85 і 76 років і сестра, якій нещодавно виповнилося 80.

Рьокіті Кавасіма — ветеран Другої світової. Вдівець, мешкає у власному будинку. Має водійське посвідчення і 100-відсотковий зір. Їздить білою "сузукі". Балотувався у депутати від міста Сайтама. Для того, аби податися у політику, забрав із банку всі свої заощадження, які протягом життя складав на похорон. Загалом мав перед виборами майже 3 млн єн — близько 291 тис. грн.

— Я не загинув на війні. Відтоді в моєму житті було багато хороших моментів. Якби я не спробував обратися до парламенту, почувався б винним перед товаришами, які полягли на полі бою, — говорить.

По війні Рьокіті продавав кухонні плити.

У виборах, що відбулися 16 грудня, взяли участь 1504 кандидатів. Боролися за 480 місць у Палаті представників. Наймолодший був колишній помічник депутата 24-річний Казуя Аокі. У підсумку перемогла консервативна Ліберально-демократична партія на чолі з колишнім прем'єром Сіндзо Абе, 58 років.

У Японії понад 30 млн осіб віком 65 років та старших. Це майже чверть населення країни.

Зараз ви читаєте новину «Найстарший японський кандидат у депутати програв вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі