четвер, 06 грудня 2012 00:15

Найстарша жінка перед смертю дивилася передачу про Різдво

Автор: фото з сайта www.popjargononline.com
  Довгожителька Бессі Купер 11 років мешкала в будинку для літніх. Останні дні хворіла на шлунковий вірус
Довгожителька Бессі Купер 11 років мешкала в будинку для літніх. Останні дні хворіла на шлунковий вірус

У вівторок, 4 грудня, в американському місті Монро, штат Джорджія, померла найстаріша жителька планети 116-річна Бессі Купер. Останні дні хворіла на шлунковий вірус.

— Уранці вона ретельно розчесала волосся. Потім сіла дивитися передачу про Різдво, — розповідає син 77-річний Сідні Купер.

Довгожителька 11 років мешкала в будинку для літніх, за 72 км від міста Атланта. Близько полудня медсестри зауважили, що жінка почала важко дихати. Її відвели в палату і під'єднали до кисневого апарата. Близько 14.00 серце Бессі Купер зупинилося.

Згодом син розповів, що напередодні мати казала, що почувається набагато краще і шлунок її більше не турбує.

Бессі говорила, що дожила до такого віку, бо ніколи не пхала носа в чужі справи і намагалася їсти здорову їжу.

— Ну це не зовсім так, — заперечує Сідні Купер. — На свято могла відщипнути шматочок смаженої курки, з'їсти яєчню з беконом чи трохи картопляних чіпсів. Але це все в міру і вкрай рідко. Удома була суворою. Коли казала щось зробити, це означало: хоч би що трапилося, це має бути виконано.

Торік у січні ім'я Бессі Купер як найстарішої жительки Землі вписали у Книгу рекордів Гіннеса. Згодом виявилося, що у Бразилії живе на 48 днів старша Марія Гомес. Рішення переглянули, американка стала на другу сходинку серед найстарших. За місяць бразилійка померла і Бессі знову стала рекордсменкою.

— Уперше зустрів її 111-річною. Мала блискучу пам'ять, читала книжки, — розповідає старший консультант Книги рекордів Гіннеса Роберт Янг.

Бессі Купер народилася у штаті Теннессі 1896-го. Пішла до школи 5-річною. Згодом здобула освіту педагога. 28-річною вийшла заміж. З чоловіком Лютером Купером виховали чотирьох дітей. Прожили у шлюбі 39 років до смерті чоловіка.

— Мама чомусь завжди казала, що найщасливішою почувалася у 80 років. Завжди пам'ятатиму її із сапкою в руках і в солом'яному капелюшку. Вона наче так і стоїть у квітнику посеред бур'янів, — каже один із синів. — У будинку матері завжди були свіжі квіти у вазах. Вона часто дивилася новини по телевізору і багато читала, доки не погіршився зір.

У Бессі Купер залишилися четверо дітей, 11 онуків, 13 правнуків і двоє праправнуків.

Найстарша жителька планети тепер 115-річна американка Діна Манфредіні. Найдовше з усіх прожила француженка Жанна Кальман, померла 122-річною 1997-го.

Зараз ви читаєте новину «Найстарша жінка перед смертю дивилася передачу про Різдво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі