вівторок, 15 грудня 2009 18:17

На Копенгагенській конференції п"ють воду з крана

Автор: фото: REUTERS Nicky Loh
  Переодягнений на полярного ведмедя протестувальник відпочиває після мітингу в столиці Тайваню Тайбеї. Мітингувальники закликали учасників Копенгагенської конференції до конкретних дій у боротьбі з глобальним потеплінням
Переодягнений на полярного ведмедя протестувальник відпочиває після мітингу в столиці Тайваню Тайбеї. Мітингувальники закликали учасників Копенгагенської конференції до конкретних дій у боротьбі з глобальним потеплінням

Із 7 по 18 грудня у данській столиці Копенгаген відбувається конференція ООН із боротьби з глобальним потеплінням. На її організацію витратили $200 млн (1,6 млрд грн. — "ГПУ"). На захід приїхали делегації зі 192 країн світу та лідери 100 держав. Розроблятимуть договір про обмеження викидів парникових газів в атмосферу. Він має замінити міжнародну екологічну угоду Кіотський протокол.

В офіційній частині беруть участь майже 20 тис. осіб. Літаки, якими учасників доправляли до Данії, оснащено особливою системою. Під час польоту в атмосферу потрапляє мінімум шкідливих викидів. У Копенгагені учасників поселили в готелях з екологічно чистими меблями. У номерах просять пити воду з крана, а не з пляшок —  це менше забруднює навколишнє середовище. На зустрічах воду, соки й чай розливають у паперові, а не пластикові стаканчики.

Німецькі вчені підрахували: попри всі зусилля, захід більше зашкодить довкіллю, ніж промислові викиди такої країни, як Афганістан, за такий самий період. Для конференції роздрукували близько 8 млн аркушів, проклали 1,2 тис. км дротів, здійснили 80 тис. телефонних переговорів. Через це в атмосферу потрапило понад 40 тис. т вуглекислого газу.

— Я бойкотую конференцію, — каже 68-річний Джеймс Гансен, провідний американський еколог, директор Інституту космічних досліджень Ґодара, НАСА. — Розвинені держави створять черговий фонд для бідних країн, перерахують туди гроші й у такий спосіб неначе викуплять собі право на промислові викиди. Це не змінить екологічної ситуації на планеті, бо багаті держави не хочуть скорочувати промисловість.

Велику Британію затопить через 100 років

— Учені з Інституту Нільса Бора при університеті Копенгагена стверджують: до 2100 року рівень Світового океану підніметься на 1 м. У такому разі деякі території Великої Британії, Голландії, а також острівні країни Океанії й Карибського басейну частково або повністю затопить.

— Через 100 років розтануть більшість Гімалайських льодовиків. Через це густозаселені гірські та передгірні території потерпатимуть від лавин, повеней. Річки висохнуть. Регіон зазначає браку прісної води.

— До 2125 року білі ведмеді зникнуть. До 2050-го 42% літньої криги розтопиться. Ведмеді не зможуть добувати достатньо їжі й гинутимуть від голоду.

— За 50 років почнуть вимирати бенгальські тигри. Вони живуть у лісах між Бангладеш та Індією. Через підняття рівня води до 2050-го 70% цих лісів затопить Індійський океан.

— Через 30 років у Північному Льодовитому океані влітку зникатиме крига. Через це почнуть гинути нарвали — морські ссавці-єдинороги. Поступово зникатимуть пінгвіни й кити.

— За 20–30 років вимруть орангутанги. Через підвищення температури на двох островах Індонезії, де вони живуть, почастішали лісові пожежі.

Оксана СНІГУР

Зараз ви читаєте новину «На Копенгагенській конференції п"ють воду з крана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі