середа, 02 лютого 2011 00:30

Мільйон єгиптян вимагають відставки президента

Автор: фото: REUTERS
  Мітинг на площі Тахрір у центрі єгипетської столиці Каїр 1 лютого 2011 року
Мітинг на площі Тахрір у центрі єгипетської столиці Каїр 1 лютого 2011 року

1 лютого зранку на головну площу єгипетської столиці Каїр вийшли близько 300 тис. людей. До кінця дня зібралися мільйон учасників. Про це повідомляє телекомпанія "Аль-Джазіра". Акцію назвали "Марш мільйонів".

Демонстранти скандують: "Геть Мубарака", "Ні — зрадникам". Слухають патріотичні пісні. З'їхалися на мітинг люди з різних міст. В Єгипті живуть 79 млн осіб.

Уранці учасники акції приносять кошики з їжею і напоями, щоб поділитися з іншими мітингувальниками. Ближче до обіду починають вигукувати, що незначні кадрові зміни в країні їх не влаштовують. Вимагають відставки президента 82-річного Хосні Мубарака. Дехто закликає рухатися до його будинку.

Демонстранти на головній площі Тахрір почали збиратися 31 січня. Сотні людей порушили комендантську годину і просиділи всю ніч на майдані. Військові перекрили головні дороги до столиці, але згодом зняли блок-пости. У понеділок увечері заявили, що не стрілятимуть по демонстрантах.

Людей на площі дедалі більшає. Їздять танки, над головами гудуть вертольоти. Поліцейські озброєні гумовими кулями, водометами і балончиками зі сльозогінним газом. Мітинг не розганяють. Лише перевіряють документи.

Мітингувальники кажуть, що сидітимуть на площі, доки президент не піде у відставку.

54-річний Олександр Моргун із на рік молодшою дружиною Людмилою із Кривого Рогу на Дніпропетровщині в суботу 29 січня полетіли до Хургади. В Єгипті відпочивають утретє. Путівки купили в листопаді.

— Тоді в новинах почали казати про напади акул. Але батьки здавати путівки не захотіли. Казали, будуть у басейні відпочивати, — розповідає донька 23-річна Альона. Вона живе в Києві.

Про заворушення в Єгипті Моргуни дізналися минулої п'ятниці. Зателефонували в турфірму. Запитали, чи безпечно їхати на курорт. Там запевнили, що сутички до міст відпочинку не доходять.

— Увечері дзвонить тато й каже: якщо з нами щось станеться, ключі від квартири — там лежать. Я почала відмовляти їх їхати. Але тато сказав: мовчи і слухай, — продовжує Альона.

У суботу Олександр Олександрович надіслав доньці СМС: "Все в порядке, долетели. У нас лето. Мы в чотирехзвездочном отеле. Тут все тихо, военные действия к нам не доходят".

— Але все одно переживаю. Повертаються батьки 12 лютого.

48-річний Віктор Луценко з Умані на Черкащині відпочивав із дружиною в Єгипті до 27 січня.

— До цього ніде за кордоном не були, — розказує. — Але ми отакі "везучі". Кілька років тому рішили поїхати до святого отця в село Копенкувате. Тільки записалися, а він перед нашим приїздом помер. В єгипетському готелі туристи почали панікувати, коли взнали про заварушки. Виходив адміністратор, із перекладачами, кожній групі окремо їхньою мовою пояснювали, що все нормально.

Безпорядків не було. Але грязно дуже, люди з плакатами, поліція. Зате ціни на сувеніри впали. Ми купляли доньці парфуми. У понеділок вони 140 доларів коштували, а в середу — 100 в тій самій лавці.

1 лютого Україна евакуювала з Єгипту 127 громадян. Посольство і надалі прийматиме списки охочих виїхати з країни.

Зараз ви читаєте новину «Мільйон єгиптян вимагають відставки президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі