пʼятниця, 05 листопада 2010 03:07

"Мені не хочеться померти у в'язниці"

Автор: фото: REUTERS/Alexander Natruskin
  Колишній нафтовий магнат Михайло Ходорковський
Колишній нафтовий магнат Михайло Ходорковський

15 грудня оголосять вирок колишньому керівнику російської компанії "ЮКОС" Михайлові Ходорковському, 47 років. У суді він виступив із заключною промовою на свій захист. Текст звернення "ГПУ" друкує зі скороченнями.

"Я згадую жовтень 2003 року, останній мій день на волі. Через кілька діб після арешту мені повідомили, що президент Путін вирішив: я повинен буду, як було сказано, "сьорбати баланду" вісім років. Тоді в це складно було повірити. Із тих пір пройшло вже сім років — досить великий термін, а у в'язниці особливо. У нас у всіх був час багато що переоцінити та переосмислити.

Судячи зі змісту виступів прокурорів, за ці роки мене стали боятися більше, а закон поважати ще менше.

Я не хочу зараз повертатися до юридичної сторони справи. Гадаю, визнання провини від мене ніхто всерйоз не чекає. Навряд чи хто-небудь повірить мені, якщо я скажу, що викрав всю нафту у своєї власної компанії. Але також ніхто не вірить, що в московському суді можливий виправдувальний вирок у справі "ЮКОСу".

Тим не менше, я хочу сказати про надію. Надія — вона, звичайно, головне в житті.

Ми будували кращу в Росії нафтову компанію, ми зводили спорткомплекси і будинки, прокладали дороги, розвідували і розробляли десятки нових родовищ, почали освоєння східно-сибірських запасів, впроваджували нові технології. Загалом, робили те, чим сьогодні пишається "Роснефть", що отримала "ЮКОС". У нас у всіх з'явилася надія, що період потрясінь, смути позаду, що в умовах величезної праці й жертвами досягнутої стабільності ми зможемо спокійно будувати нове життя, велику країну.

На жаль, і ця надія поки що не виправдалася. Стабільність стала схожа на застій, суспільство завмерло.

Що сьогодні думає підприємець, висококласний організатор виробництва, просто освічена творча людина, дивлячись на наш процес і вважаючи абсолютно передбачуваним його результат? Очевидний висновок мислячої людини страшний своєю простотою. Силова бюрократія може все. Права приватної власності немає. Прав у людини при зіткненні з системою взагалі немає. Чи варто дивуватися, що думаючі люди не прагнуть до самореалізації тут, у нас у Росії? Хто буде модернізувати економіку? Прокурори? Міліціонери? Чекісти?

Таку модернізацію вже ми пробували. Не вийшло. Водневу бомбу і навіть ракету зробити змогли, а от свій гарний, сучасний телевізор, свій дешевий, конкурентний, сучасний автомобіль, сучасний мобільник і ще купу сучасних товарів?

Я зовсім не ідеальна людина, але я людина ідей. І мені, як і будь-кому, важко жити у в'язниці й не хочеться тут померти. А ви, шановні панове опоненти, у що ви вірите? У правоту начальства? У гроші? У безкарність системи? Я не знаю. Вам вирішувати".

Зараз ви читаєте новину «"Мені не хочеться померти у в'язниці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі