неділя, 25 лютого 2007 17:13

Маргарет Тетчер сподобався її пам"ятник

Автор: фото: reuters/Johnny Green
  Колишня прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер позує біля власного монумента в приміщенні парламенту у Лондоні. Вона стала першою главою уряду, якому поставили пам’ятник за життя
Колишня прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер позує біля власного монумента в приміщенні парламенту у Лондоні. Вона стала першою главою уряду, якому поставили пам’ятник за життя

Минулої середи колишня прем"єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер, 81 рік, відкрила у приміщенні парламенту свій власний пам"ятник. "Залізна леді" стала першим прем"єром, якого за життя вшанували монументом.

— Можна було би зробити мене із заліза, але бронза теж нормально, — пожартувала Тетчер, повільно читаючи з папірця. — Принаймні не заіржавіє.

На захід прибуло багато політиків. Серед них був і наступний після Тетчер прем"єр-міністр Джон Мейджор, 63 роки. Саме він допомагав "залізній леді" стягнути тканину з монумента. Матерія зачепилася за простягнуту бронзову руку.

Робота над пам"ятником тривала чотири роки. Заввишки він сягає 228 см. Тетчер кілька разів по три години позувала для скульптора Ентоні Дафорта. Розповідала і показувала йому, як вона жестикулювала під час промов у парламенті. Коли її не було, скульптор одягав інших моделей у вбрання Тетчер.

Уперше свій постамент колишня прем"єр побачила за десять днів до офіційного відкриття.

— Я впізнаю себе, — сказала вона із задоволенням. — Ви зробили мене досить стрункою. Доведеться пильнуватися, щоб тепер не набрати зайвої ваги.

Бронзовий пам"ятник Тетчер — уже другий. У пам"ятника з білого мармуру, який із музею мали перевезти до будинку парламенту, під час протесту 2002 року відбили голову. Маргарет Тетчер, усміхаючись, відзначила, що із бронзою це буде важче зробити.

Британський уряд вона очолювала з 1979 по 1990 роки. Саме тоді за свою жорстку політику отримала прізвисько "залізна леді".

 Американський президент Рональд Рейган якось назвав Тетчер "найкращим чоловіком" Великої Британії. Після закінчення політичної кар"єри вона написала кілька книг про мистецтво керувати державою.

Зараз ви читаєте новину «Маргарет Тетчер сподобався її пам"ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі