четвер, 15 грудня 2011 05:00

Людей на зупинці чоловік закидав гранатами

Шестеро людей загинули і понад 120  дістали поранення у бельгійському місті Льєж. Іммігрант з Північної Африки 33-річний Нордін Амрані закидав гранатами автобусну зупинку біля різдвяного ярмарку в центрі міста. А потім обстріляв людей з автомата й пістолета. Нападник  також загинув. Удома в нього знайшли труп прибиральниці. Поліцейські не розглядають версію теракту. Кажуть, Нордін був рецидивістом.

У вівторок близько полудня Амрані їхав на допит у поліцію своїм білим мікроавтобусом. Припаркував біля пл. Сен-Ламбер, де розташований міський різдвяний ринок. Підійшов до людей, які з покупками чекали автобуса. Кинув у них гранату. Потім ще дві по тих, хто намагався втекти. Дістав із чорної спортивної сумки автомат і почав стріляти. Люди розбігалися. Журналіст місцевої газети "Ля Мез" Гаспар Гросжан був неподалік, прибіг на місце перший:

— Всюди були люди з вогнепальними пораненнями рук, плечей. Усі були перелякані, дехто плакав, усі намагалися додзвонитися до рідних чи в поліцію.

Загинули 15-річний та 20-річний хлопці, 17-річна дівчина та 75-річна жінка. Лікарі не змогли врятувати також 18-місячну дівчинку.

Доки прибула поліція, Амрані був мертвий. Досі невідомо, застрелився чи його зачепило осколком гранати. Лежав одягнений у світлу куртку, поряд — сумка, бельгійський автомат "ФН ФАЛ" та заряджені магазини до нього. Сумка, за словами поліцейських, була "повна гранат".

Навколишні супермаркети зачинилися з покупцями всередині. Машини "швидкої" забрали частину поранених, решті лікарі допомагали на місці у білих наметах. У небо підняли вертольоти. Зі столиці Брюссель до Льєжа вилетів новообраний прем'єр-міністр 60-річний Еліо Ді Рупо.

Нордін Амрані недавно вийшов із в'язниці. 2008-го його засудили на п'ять років за зберігання зброї. Біля будинку росли 2,8 тис. кущів коноплі. Звинувачували його також у сексуальному насильстві. Випустили за три роки за гарну поведінку. Поліційного нагляду не встановлювали.

— Амрані був поведений на зброї. Удома постійно ходив із нею, клацав, збирав-розбирав, — розповідає неофіційно один із поліцейських.

Цього разу вдома в Нордіна, в ангарі, знайшли мертву 45-річну прибиральницю. Вона працювала на його сусідів. Підозрюють, він заманив її до себе і намагався зґвалтувати.

— Публічний розстріл — це завжди помста, — каже психолог із німецького Берліна Петра Абель, 34 роки. — Люди можуть чинити розправу в стані афекту або за чітким розрахунком, якщо мають серйозні психічні відхилення. У голові стрільця складається викривлена картина світу, і йому видається справедливим покарати всіх винних. На жаль, найчастіше це випадкові люди. У школах підлітки розстрілюють всіх підряд, бо з них знущаються. Норвежця Брейвіка не влаштовувала соціальна картина у країні. Тут, думаю, мали місце соціальні причини. Іммігранти невдоволені своїм рівнем життя і хочуть помститися усім бельгійцям.

 

Італійський видавець коміксів розстріляв торговців-іммігрантів

13 грудня близько полудня до ринку Сан-Лоренцо на центральній площі італійського міста Флоренція під'їхав автомобіль. Із нього вийшов письменник 50-річний Джанлука Кассері, підійшов до групи торговців зі Сенегалу, вихопив револьвер "Магнум" і почав стріляти. Загинули двоє сенегальців 40-річний Самб Модоу і Дьоп Мор, 54 роки. Ще троє потрапили до лікарні з пораненнями. Кассері покінчив із собою.

Кажуть, Кассері напередодні посварився з торговцями і влаштував криваву помсту. Коли побачив, що підбігають поліцейські, засунув пістолет у рот і застрелився.

Після інциденту на вулиці Флоренції вийшли близько 200 сенегальців. Вони торгують на вулицях сувенірами, брелоками та підробками відомих брендів. Перекидали сміттєві баки з вигуками: "Ганьба!", "Расисти!". Пізніше ввечері молилися на колінах перед собором у центрі міста. Дехто плакав.

Джанлука Кассері нещодавно переїхав у Флоренцію з провінції Пістоя. Працював редактором журналу фентезі-коміксів. Його знайомі кажуть, був замкнений і відлюдькуватий. Родини не мав. Входив до організації "Каса паунд". Її не вважають екстремістською.

— Він був трохи дивним, але не мав вигляд божевільного. Ми ніколи б не подумали, що він здатен на щось таке, — каже Фабіо Барсанті, регіональний лідер "Каса паунд". — Для нас сенегальці такі ж люди. Ми проти насильства.

 

Зараз ви читаєте новину «Людей на зупинці чоловік закидав гранатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі