вівторок, 11 грудня 2007 17:26

Лукашенко знову літав у Венесуелу до Чавеса

Президент Білорусії Олександр Лукашенко, 53 роки, минулого тижня кілька днів провів у Венесуелі. Там він домовився з 53-річним президентом Уґо Чавесом про спільну розробку родовищ нафти та газу.

Компанія "Белоруснефть" у столиці Венесуели Каракасі підписала угоду з "Петролеос де Венесуела" про створення спільного підприємства. Щороку Білорусія отримуватиме 2,8 млн т нафти з родовищ латино-американської країни.

Сировину білоруси планують продавати до США або Канади, а за виручені кошти купуватимуть дешевші російські нафту та газ. Це повинно зменшити економічну залежність країни від Росії.

Експерти вважають, що така угода вигідна для білоруської владної еліти, але не вирішить проблем країни в цілому. Щороку підприємства переробляють близько 20 млн т нафти, тому 2,8 мільйона із Венесуели не зможуть перекрити цих потреб.

Уґо Чавес пообіцяв, що забезпечить Білорусію газом ще в березні цього року. За це Лукашенко має налагодити постачання до Венесуели продукції автомобільного і тракторного заводів Мінська, молочного устаткування та сільськогосподарської техніки.

Дружні стосунки між лідерами двох соціалістичних держав почалися ще торік, коли Уґо Чавес прилітав до Мінська. Пізніше Олександр Лукашенко літав до Венесуели, де країни підписали кілька угод про співпрацю, в тому числі й військову.

— Я знайшов нового друга. Ми утворимо передову команду, — говорив тоді Чавес. — У Білорусі ми бачимо модель суспільства, що починаємо будувати в себе.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко знову літав у Венесуелу до Чавеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі