середа, 07 березня 2007 19:12

Китайці навчилися програмувати птахів

Автор: фото: REUTERS/China Daily
  Голубом з мікроелектродами у голові можна керувати за допомогою дистанційного пульта. За словами вчених з Університету науки і технології китайської провінції Шаньдунь, пристрою птах не відчуває
Голубом з мікроелектродами у голові можна керувати за допомогою дистанційного пульта. За словами вчених з Університету науки і технології китайської провінції Шаньдунь, пристрою птах не відчуває

Учені з китайської провінції Шаньдунь трансплантували  в мозок голуба мікроелектроди. Завдяки цьому птахом можна керувати на відстані за допомогою дистанційного пульта. Голуб виконує всі команди.

— У польоті він повертав праворуч, ліворуч, опускався та піднімався. Мікроелектрод впливав на певні ділянки мозку. Це змушувало птаха виконувати вказівки, наче він сам приймав рішення, — розповідає керівник проекту Сю Сюечен.

Науковець запевняє, що голуб не відчуває електрода. Спеціалісти з Університету науки і технології Шаньдунь вже проводили подібні експерименти з мишею.

Вони впевнені, що технологія принесе багато практичної користі у майбутньому, особливо в сфері медицини. Можна буде ефективніше допомагати інвалідам, в яких порушена робота центральної нервової системи. Чипи допомагатимуть людині контролювати власні органи, наприклад руки чи ноги.

Водночас проти таких дослідів виступають захисники прав тварин. В інтернет-мережі з"явилося чимало фотографій птаха — учасника експерименту. На знімках можна побачити, як голубу розрізали голову, щоби вживити електрод. Пристрій стирчить у птаха прямо з черепної коробки. Маніпулювати свідомістю тварин учені намагаються не вперше. Однак раніше тваринам нічого не вживлювали. Працювали з їхніми природними інстинктами. Приміром, під час Другої світової війни радянські війська використовували собак. Їх обмотували вибухівкою і привчали кидатися на німецькі танки.

Американські фахівці вчать дельфінів шукати підводні міни. Вчені користуються записами мови тварин, щоб керувати ними.

Зараз ви читаєте новину «Китайці навчилися програмувати птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі