пʼятниця, 16 липня 2010 04:01

Кіт ходить на протезах

У Великій Британії котові Оскару на дві задні лапи поставили протези. Таку операцію зробили вперше у світі. Кінцівки відрізав комбайн, що наїхав на тварину, коли та дрімала на сонці. Оскара завезли до ветеринарної клініки в графстві Суррей біля Лондона, де нейрохірург Ноєл Фіцпатрік приживив йому до лап два протези. Кожен коштує 1500 фунтів. На кінці штучних лап нашили синтетичне хутро, аби не стукотіли.

— Складність такої операції полягає в тому, що протез має зростися з кістками та м"язами, аби тварина не відчувала його як чуже тіло. Протези треба робити зі сталі та вкривати полімерами, які поступово зростуться з м"язами та шкірою, — каже київський ветеринар Василь Зінчук, 39 років. — Якби імплантати були залізні, то кіт постійно кульгав би. А так Оскар може навіть стрибати. Його шкіра вже почала зростатися з покриттям протезів, що дуже добре. Бо інакше могла би потрапити інфекція. Але кіт не може лазити по деревах, бо не має кігтів.

В Україні таких операцій не роблять.

— Ми можемо поставити протези, але тварина кульгатиме. Це обійдеться в 5–8 тисяч гривень залежно від складності операції. Зазвичай, господарі просять зашити рани та забирають тварину додому. Інколи присипляємо.

Зараз ви читаєте новину «Кіт ходить на протезах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі