понеділок, 18 лютого 2008 17:08

Карикатури на Мухаммеда викликали нові протести

Минулої середи в Данії та кількох мусульманських країнах розпочалися масові заворушення на знак протесту проти публікації в газетах карикатур на пророка Мухаммеда.

Їхній автор Курт Вестергаард зобразив пророка з бомбою на голові замість тюрбану. Вперше малюнки опублікували на початку 2006-го. Тоді в мусульманських країнах також проходили масштабні протести. Данські газети вдруге надрукували карикатури після того, як 12 лютого цьогоріч заарештували 3 осіб, які планували вбити художника.

У столиці Данії Копенгагені майже 800 людей зібралися на мирний марш протесту.  Проте радикальні послідовники ісламу почали підпалювати автомобілі та сміттєві баки в столиці та інших містах країни. Вони кидали у правоохоронців камінням та порожніми пляшками. Поліція заарештувала 9 осіб.

Акції протесту проходили у Секторі Газа на території Палестини. У найбільшому таборі біженців Джебальї тисячі мусульман зібралися на марші, який організував палестинський радикальний ісламський рух Хамас. До акцій приєдналися сотні людей у різних містах сусіднього з Індією Пакистану. Вони підпалювали державні прапори Данії та вимагали вислати з країни данського посла. Жителів країни закликали бойкотувати данські товари.

— Ми вимагаємо, щоб наша влада розірвала дипломатичні зв"язки з Данією та Швецією за те, що вони опублікували ці богохульні малюнки, — говорить лідер студентської ісламської організації Мохаммад Імран. — Їхній автор і видавці заслуговують на смертну кару.

Зараз ви читаєте новину «Карикатури на Мухаммеда викликали нові протести ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі