четвер, 29 листопада 2007 18:48

Ізраїль і Палестина спробують домовитися

На цьому тижні в американському місті Аннаполіс, штат Меріленд, зустрілися прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт, 62 роки, та лідер палестинської автономії Махмуд Аббас, 72 роки. Конференцію з близькосхідного питання організував президент США Джордж Буш.

2003 року переговори між Ізраїлем та Палестиною фактично припинилися, бо сторони не хотіли притримуватися плану "Дорожня карта". Його розробили ООН, Європейський союз, США та Росія. Але для Ізраїлю та Палестини запропонована стратегія вирішення конфлікту виявилася неприйнятною.

На саміті в Аннаполісі Ольмерт та Аббас домовилися знову сісти за стіл переговорів, хоча раніше заявляли про неможливість компромісу. За попередньою домовленістю, перше засідання відбудеться 12 грудня. За необхідністю зустрічі продовжуватимуться через кожні два тижні.

— Східний Єрусалим повинен стати столицею Палестини. Ми хочемо мати відкриті стосунки із Західним Єрусалимом, аби прибічники нашої віри могли спокійно здійснювати свої ритуали й мати доступ до священних місць, — пояснив Аббас. — Мій народ має право жити без окупації наших поселень, без стіни, що розділяє родичів, без тюрем із тисячами ув"язнених, убивств та переслідувань.

Натомість Ехуд Ольмерт пообіцяв, що Ізраїль підтримає будь-які конструктивні пропозицій з боку палестинців. Утім, одразу ж поставив під сумнів можливість поділу Єрусалиму.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль і Палестина спробують домовитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі