вівторок, 31 березня 2009 18:27

Із Берлінської стіни витерли поцілунок Брежнєва й Хонекера

Муніципалітет німецької столиці наказав стерти "Східну галерею" — шматок Берлінської стіни, яку 1990 року розмалювали 118 художників із 24 країн. У такий спосіб митці святкували об"єднання східної та західної частин міста.

За 19 років негода та вандали зіпсували настінні розписи настільки, що відновити їх неможливо, заявляють у Берлінській мерії. Дешева фарба, застосована художниками, протримається ще максимум п"ять–десять років. Тому графіті стерли. Стіну розписуватимуть наново.

Серед стертих фресок — "Братський поцілунок" росіянина Дмитра Врубеля. На ньому зображений колишні генсек СРСР Леонід Брежнєв й голова Німецької Демократичної Республіки Ерік Хонекер. Політики злилися в поцілунку. Врубель майже ідентично відтворив фото зустрічі Брежнєва й Хонекера 1971 року. І додав від себе надпис — "Господи, допоможи вижити серед цієї смертної любові".

"Братський поцілунок" із часу створення став знаменитим. Це одне з визначних місць, найбільш відвідуваних туристами в Берліні, поряд із Бранденбурзькими воротами й Музеєм Голокосту. У світі продають листівки, чашки, футболки й інші сувеніри із зображенням поцілунку. Біля нього збирається молодь, відбуваються політичні маніфестації. Врубель називає знищення фрески "варварством".

— Мені сказали, що я завжди можу приїхати й намалювати ще щось. Щоправда, спочатку маю домовитися з мерією. Інакше мене арештують за вандалізм. — каже росіянин. — Я не мав нічого проти реставрації графіті, там були великі шматки, які добре збереглися. Та вирішили, що легше створити нову. Люди не розуміють, що це не бутерброд зробити!

Окрім "Поцілунку", знищили портрет Сахарова, зображення автомобіля "фольксваґен", що пробиває Берлінську стіну наскрізь, та багато інших робіт авторів — усього близько тисячі малюнків.

Стіну, що розділяла Берлін навпіл, звели 1961 року. За час її існування, за різними оцінками, від 124 до 1200 людей загинули при спробі перебратися через неї зі сходу на захід. 1990-го стіну знесли, залишивши лише деякі фрагменти як пам"ятник.

Зараз ви читаєте новину «Із Берлінської стіни витерли поцілунок Брежнєва й Хонекера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі