вівторок, 12 травня 2009 18:07

Іван Дем"янюк прибув до Німеччини

Колишнього сторожа нацистського концтабору, українця за походженням, 89-річного Івана-Джона Дем"янюка депортували зі США до Німеччини. Тут його очікує суд за звинуваченням у вбивстві 29 тис. євреїв під час Другої світової війни.

З американського Клівленда Дем"янюка на приватному літаку доправили до аеропорту Мюнхена. Вчора зранку, після прибуття, йому мали пред"явити звинувачення і відвезти до тюрми Стадельхайм. Там Дем"янюк пройде медичне обстеження. Родина чоловіка наполягає: він надто хворий, аби витримати суд.

На засіданні українець зустрінеться із 82-річним Томасом Блаттом, який вижив у таборі в польському Собіборі, де Дем"янюк був охоронцем.

— Собібор був найближчим утіленням пекла, яке коли-небудь створювали на землі. Це була фабрика. Інколи проходило декілька годин між прибуттям в"язня і спаленням його тіла, — каже Блатт.

Дем"янюка звинувачують в особливій жорстокості, якою він відзначався навіть з-поміж нацистських охоронців. Однак чоловік стверджує, що його плутають з іншою людиною, а сам він допомагав німцям із примусу і без ентузіазму.

Равин Марвін Хір із лос-анджелеського центра Сімона Візенталя, який захищає права євреїв, упевнений: якщо суд над Дем"янюком відбудеться, то це буде останній процес, присвячений злочинам Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Іван Дем"янюк прибув до Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі