пʼятниця, 29 серпня 2008 17:14

Іспанці провели чергову томатну війну

Автор: фото: REUTERS/Heino Kalis
  Учасниця помідорної бійки в іспанському місті Буньоль під час масового кидання томатами. Вулицями течуть потоки м’якоті з овочів
Учасниця помідорної бійки в іспанському місті Буньоль під час масового кидання томатами. Вулицями течуть потоки м’якоті з овочів

Протягом 60 років жителі іспанського міста Буньоль влаштовують томатіну — війну томатів. Чергове побоїще відбулося 27 серпня.

Під час святкування помідорами кидалися 40 000 учасників. На святі потрощили 120 т томатів. Учасники заздалегідь роздяглися. Найдалекоглядніші одягли окуляри та маски для плавання. Особливих правил не існує. Кожен учасник "воює" за себе. Під час свята вулицями течуть томатні потоки.

— Тут усі друзі й вороги, але немає ані переможців, ані переможених, — розповідає мер міста Фернандо Хіральдос. — На томатіні ми вітаємо удачу, спритність та веселощі.

Існує декілька версій виникнення свята. За першою, його заснували через хлопця, який уявляв себе співаком. Він блукав вулицями міста й співав. Однак набрид жителям. Ті почали закидати його помідорами. А потім агресію замінив азарт.

За іншою версією, перше побоїще датують 1945 роком. Під час карнавалу місцевий житель випадково штовхнув рядженого. Той розізлився й розпочав усе трощити. До його рук потрапив ящик помідорів. За декілька хвилин до бійки долучився натовп. За легендою, наступного року на місце пригоди прийшли люди і принесли томати.

Під час проведення побоїща деякі учасники поводяться агресивно. Тому правоохоронці декілька разів намагалися заборонити томатіну. Однак свято подобається людям. Його занесли до списку офіційних в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Іспанці провели чергову томатну війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі